compleetnu

11nieuwToeristen in Marbella krijgen een zondenlijst in hun eigen taal en kunnen aanwijzen welke misstap ze hebben begaan. Pastoor Manuel Torres beschikt op zijn beurt over een lijst met de meest gangbare boetedoeningen.

10van 10De Belgen verstaan onder rijmplekken bevroren wegen. Voor Carla Katers zijn het plaatsen van dichterlijke invallen. Zoals op de hoek van de straat waar zij net voor ze erin trapt, een poetische samentrekking krijgt die haar niet meer loslaat: s t r h o n d !

9nieuwUit de vrolijke keuken kwam de volgende tip: wanneer je genoeg koekjes hebt gegeten en er zijn nog over dan maak je ze fijn tussen je vingers. Heb je echt koekjeszand. Heel zeldzaam!

ImagenieuwJe kunt natuurlijk niet alles lezen, vandaar het schuld oproepende plankje met ongelezen literaire pareltjes in je boekenkast.

ImagenieuwEen horroravond op de tv dient men volgens BNN aldus aan te kondigen.

ImagenieuwJe valt in slaap voor de tv en wordt wakker geschud door zo'n nachtelijke telefoonseksreclame waar gerept wordt van gewillige huisvrouwtjes, sappige studentes en je veert omhoog want het zijn elf letters: hobby-hoeren.

5van 3Staat voor een writer's block bij een poeet. Alhoewel in Spaanstalige landen de klapdichter juist bekend staat als een uitbundig podiumbeest die de uitstoot van woorden begeleidt met ritmisch geklap, ole!

4van 2Komt alleen voor bij de Eskimo's op Groenland. De jager verroert geen vin, zijn prooi vlucht, de lage zon schittert in zijn gezicht. Eerst voelt hij zich zweven, dan breekt de doodsangst uit: ik val! Diep! Kajakziekte betekent zenuwstoring en paniek. Volgens psychiaters zijn al veel patienten jachtig weggepeddeld met onzekere bestemming.

3van 9Deze ambachtelijke term verwijst naar een beleidsvoornemen om kennis over de hoofden van afdelingen uit te smeren. Waarvan akte!

2van 4Lichte verontreinigingen bij de zoutwinning worden, al dan niet terecht, toegeschreven aan matrozenpis.

1van 8In het begin van de jaren tachtig leden er mensen aan chronisch kubisme. Zij waren verslaafd aan het spelen met de kubus van Rubik. Wat echter niemand wist was dat de rage schadelijk kon zijn voor de gezondheid. Goedkope exemplaren bleven nogal eens haperen en verwoede spelers kregen daardoor slijtageplekken aan de duimen.