11-perforator-links3-groen

RANDARCHIEF Met een lijst van 7x11 (=77) elfletterige woorden als leidraad verkent Randwachter PJ Roggeband tussen 2005 en 2009 de randen van de Haagse vinex-wijk Ypenburg. Het digitale Randwachief is de neerslag van dit project en bevat impressies, verhalen en geluidsfragmenten, soms met foto's of tekeningen scherper gesteld. 

Image

RANDWACHTER Curator van rafeligheden, grensverleggend waarnemer en scherprechter die ondefinieerbare plekken op de kaart zet. Tussen 2005 en 2009 opereert PJ Roggeband vanuit 7x11, een initiatief van Heden Den Haag. Hij organiseert lezingen en diverse expedities, benoemt een (stads)randdichter, schrijft een verkiezing uit van de meest opmerkelijke plek langs de randen van Ypenburg en beheert het digitale Randarchief.  

Als vervolg op het project bij 7x11 is er in november 2009 een WEBLOG gelanceerd onder de naam RANDARCHIEF (schuilplaats voor rafeligheden en literaire grensverkenningen).


WEBLOG RANDARCHIEFrandarchiefboven2 

7x11affiche

Ontwerp affiche Catalogtree
7x11nachtschouwwalter3

Nachtschouw Onderdeel van de Week van Ypenburg 2009
7x11randarchiefwandel Publicatie rond het Randarchief.

Het vouwblad bevat naast een selectie van opmerkelijke feiten uit het uitgebreide Randarchief onder meer wandelkaart voor tocht langs de randen van Ypenburg.

De uitgave werd opgenomen in het welkomstpakket voor nieuwe bewoners van deze vinex-wijk.

.

7x11hedenvinexypenburg Deze publicatie belicht vanuit meerdere invalshoeken het alledaagse leven in de Haagse vinex-wijk Ypenburg, gebouwd op een voormalig militair vliegveld.

Ik verkende met elfletterige woorden als leidraad de grenzen van Ypenburg. Mijn bijdrage aan dit boek is de neerslag van mijn bevindingen, in tekst en tekeningen.

Aan dit boek werkten verder mee fotografe Mieke Gresnigt en de publicisten Ton Verstegen en Herman Vuijsje. 

Heden Vinex Ypenburg werd uitgegeven in 2007 door ArtEZ Press & Veenman Publishers. ISBN 978-90-8690-147-0

7x11grenspodium2

Grenspodium Attribuut van de Randwachter: een podium dat bij speciale gelegenheden ingezet kan worden. Het handzame podium is tweeledig, zodat men aan beide zijden van een grens kan staan.

Randwoorden was in 2009 een interactieve bijdrage aan OOG, het digitale podium van de Volkskrant.

Met als uitgangspunt de elfletterige woorden uit het RANDARCHIEF (over randen en grenzen in het algemeen en die van de Haagse vinexwijk Ypenburg in het bijzonder) lanceren PJ Roggeband en Nils Mühlenbruch in het kader van de 'Week van Ypenburg' een concept voor een interactieve nieuwbouwwijk, vol met ‘woorden en daden’ waarin de rafelranden de boventoon voeren.

randwoorden

De Week van Ypenburg werd georganiseerd vanuit 7x11, een initiatief van het Haagse kunstcentrum Heden.

 

7x11posterroodwit

Poster ontworpen door Catalogtree