11-perforator-links3-groen

ROGGEBAND 20

UITHUILTUIN loopt op tranen van geluk of verdriet


TUINFANTAST schrijft over het fenomeen UITLAATTUIN; draagbare natuur, tijdelijk groen en mobiele tuinen. Lees deze column die speciaal geschreven werd voor Stadsleven, een project van Tracy Metz.

Naar aanleiding van UITWERKTUIN een 'artist in residence' bij Zone2source in het Amsterdamse Amstelpark schreef Anne Reenders dit artikel

Nog meer ACHTERGROND, lees dan dit vraaggesprek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

knalpottuinwebsite

KNALPOTTUIN of ZAADBROMMER - deze wolf in schaapskleren kan ook zaadbommen afschieten en is dus geschikt voor guerilla gardening!

Naast taal & tekenen presenteer ik ook steeds vaker een vorm van 'OPENBARENDE KUNST'.

Langlopende projecten in de publieke ruimte waren bijvoorbeeld 'Voetbal & Kunstproject' TERREINWINST (Amsterdam, 2010 - 2013), 'Sociaal Buurtgroenproject' NOOTGROEN (Nootdorp/Pijnacker, 2012 - 2019), 'Vinexproject' RANDARCHIEF (Ypenburg Den Haag, 2005 - 2010) en het VENENPODIUM.

Verder initieer ik (stedelijke) EXPEDITIES naar ongekende locaties. Ik activeer plekken, wijken of gebieden. Door aan plaatsen een verhaal of geschiedenis te koppelen gaat zo'n plek weer leven. Als gids neem ik de mensen op sleeptouw, presenteer onverwachte invalshoeken en verrassende uitgangspunten zoals een nachtschouw, steppeditie of een DWAALSAFARI.

Bij deze expedities worden vaak speciale gasten (kookkunstenaar / vj / dichter) ingezet en ongewone attributen meegevoerd.

Opdrachtgevers voor de expedities waren onder meer Stedelijk Museum Amsterdam, Kunstgebouw Zuid-Holland, Heden Den Haag, Festival Mooie Woorden en CBK Dordrecht.

UITLAATTUINstadsleven

Gastcolumn over ons project UITLAATTUIN voor Stadsleven, een talkshow van Tracy Metz.

UITLAATTUIN met bordje

UITLAATTUIN model Colocasia

Omsloten_Tuin_draagbaar_-_Roggeband__van_Lunteren

'Omsloten Tuin' - ontwikkelt in samenwerking met Hans van Lunteren
OMSLOTEN TUIN (draagbaar, Homo Hortus Conclusus)

PJ Roggeband & Hans van Lunteren, 2013

De mens vernietigt de natuur, de mens beschermt de natuur. Met dit gegeven hebben de kunstenaars gespeeld. Ze hebben het perspectief omgedraaid. Het is de natuur die de mens ommuurt en afschermt. Bij hun wordt de mens omsloten door een draagbare tuin; de Homo Hortus Conclusus.

Geregeld gaat de vierkante metertuin naar buiten, de natuur in, om de schouders van de mens. De uitgelaten tuin. 
Omsloten_Tuin_draagbaar_-_Roggeband__van_Lunteren_2

'Omsloten Tuin' - speciaaal ontworpen voor de tentoonstelling 'Hortus Conclusus' in Museum voor Religieuze Kunst te Uden.
Omsloten_Tuin_Beeckestijn -
 '
 'Omsloten Tuin' model Beeckestijn 
Omsloten_Tuin_BEECKESTIJN_Roggeband__van_Lunteren

Onderdeel van de tentoonstelling 'Landschappen' op buitenplaats Beeckestijn te Velsen. Deze expositie loopt tot en met 3 november.

GROENE KAMER

(standplaats voor haagwinde)

PJ Roggeband & Hans van Lunteren, 2013

Het serene beeld van de Heilige Elisabeth, centraal in de kloostertuin, is ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Hortus Conclusus' ingekleed als een omsloten tuin. Met deze ingreep in de strak geordende tuin geven de kunstenaars weer ruimte aan de verwildering. Onder aan de spijlen is een bak met aarde geplaatst waaruit haagwinde opklimt. In de loop der weken zal het beeld vergroenen, overwoekerd worden door de plant die ook wel, treffend, 'Onze-Lieve-Vrouwe-Hemdeke' genoemd wordt.


(tekst bij beeld - expositie Museum voor Religieuze Kunst te Uden)

 

Groene_Kamer_-_Roggeband__van_Lunteren_2013

'Groene Kamer' bijdrage van onze hand aan tentoonstelling 'Hortus Conclusus'in Museum voor Religieuze Kunst te Uden.
Groene_Kamer_18062

GROEIPROCES - toestand van onze "Groene Kamer' na twee weken
IMG_0030

Onze Groene Kamer groeit en bloeit! Dit is de toestand na bijna 7 weken tijdens de tentoonstelling 'Hortus Conclusus' in Museum voor Religieuze Kunst te Uden.

(Foto Karin van Pinxteren) 
NOOTGROEN_WERKT_HIER

Sociaal Kunstproject Nootgroen in gemeente Pijnacker/Nootdorp, loopt nog t/m voorjaar 2014.
groeipapiernootgroenteam

GROEIPAPIER - kennismakingsbrief voor ons project NOOTGROEN is gedrukt op papier waarin een zaadmatje is verwerkt.
KAS_NOOTGROEN_PJ_4314

Draagkas speciaal vervaardigd voor het project 'NOOTGROEN'

200tontnt
200 ton TNT is een augmented reality app voor smartphone/tablet en bevat een explosief goedje DAGDICHTING. Elke dag van de week presenteren Maarten Doorman, Nils Mühlenbruch en PJ Roggeband een frisse poëtische lichting. Deze poëzie-app werkt bij elke brievenbus.

Ons promofilmpje - http://www.youtube.com/watch?v=P8E2mYPaNLEOnze bijdrage van donderdag.

200t0ntnt2

Deze 200 ton tnt-app werd ontwikkeld in het kader van het project 'Poëzie op het draagbare scherm 2012' - een samenwerling tussen Mondriaan Stichting en Fonds van de Letteren.

Link naar DIGIDICHT 

Curator van het 'Voetbal & Kunstproject' TERREINWINST bij de Amsterdamse amateurclub ASV Arsenal. Meewerkende kunstenaars onder andere Hans van der Meer, Erik van Lieshout, Paulien Oltheten en Erik Kessels. In samenwerking met SKOR en Fonds BKVB. 

TERREINWINSTpublicatie 

Terreinwinstpublicatiecover

Publicatie rond ons 'Voetbal- en Kunstproject' TERREINWINST (2010 - 2012)

website TERREINWINST 

Initiatiefnemer & samensteller van TERREINWINST, een uniek 'Voetbal & Kunst'- project bij de Amsterdamse voetbalclub ASV Arsenal. Grote Opening was op zaterdag 10 september 2011.

terreinwinstklein2

Deelnemende kunstenaars o.a. Erik van Lieshout, Hans van der Meer, Paulien Oltheten, LUST en Erik Kessels.

Meer informatie website TERREINWINST

Interview Volkskrant

 

HOOFDKRATER5

RONDLEIDING (speciale expeditie rond allerlei 'ronde zaken') tijdens HOOFDKRATER - expositie bij Kunsttraject Amsterdam
In opdracht van het Festival Mooie Woorden hebben wij een expeditie ontwikkeld getiteld MARIAPLAATS, aanjager was een berucht plein te Utrecht. Deze tocht voltrok zich rond de drie-eenheid broeierige woorden, rituelen en Heilige Maagden.

heiligemaagdpijnboom
In opdracht van het Festival Wendingen een WATERSCHOUW opgezet; een enerverende expeditie per boot door Amsterdam West m.m.v. schrijver/publicist Joris van Casteren, dichter Tsead Bruinja en harpiste Marije Vijselaar. Thema Amsterdamse School & zeehelden.

waterschouw
Speciale editie van PLATTEGROND - wonderlijke wandeling in elf stappen - in het kader van de tentoonstelling ONDERTEKEND, een initiatief van de Zet Foundation te Amsterdam.

PLATTEGRONDrogierverkade2

(foto - Rogier Verkade)
Een speciale versie verzorgd van de SIERAADTOUR voor de manifestatie 'Geluid in Zicht'.

dwaalsafarioverzicht

De imaginaire reis - 'tocht in hoofd' - was het centrale thema.
'Dwaalsafari' door het markante Amsterdamse Schoolgebouw 'Het Sieraad' te Amsterdam. Aan deze expeditie werkten ook audiograaf Hannes Wallrafen en dichter Menno Wigman mee.

Sieraadtour2010

(foto Ben Berndsen)

Wonderlijke wandeling in elf stappen. Verdere uitwerking van het project Plattegrond uit 2008, zie aldaar.

Opgevoerd in 2009 tijdens het festival 'Words Live #3' in Rotterdam, 'Tuin der Lusten' in Nest te Den Haag en in 2010 te Amsterdam.
 
Image
barbaarsjesplattegrond2

Beschreven 'plattegrond' als aanjager van literaire fragmenten, persoonlijk anecdoten en historische verhalen.

Attribuut tijdens de fietsexpeditie 'Barbaarsjes'.

Speciale fietsexpeditie langs de randen van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes in opdracht van Stedelijk Museum Amsterdam.

barbaarsjessmplattegrond (foto Dominique Panhuijsen) 

Nachtschouw Nachtelijke expeditie van elf kilometer langs de randen van Ypenburg. Deze tocht vond plaats in het kader van de Week van Ypenburg (m.m.v. publicist Tijs van den Boomen). 

7x11nachtschouwfabio6

Grenspodium Attribuut van de Randwachter, wordt ingezet bij speciale gelegenheden. Het handzame podium is tweedelig zodat men aan beide zijden van een grens kan gaan staan.

7x11grenspodium3

De Laatste Ronde Tocht langs de randen van Ypenburg. Tussenstop bij de eenzame picknicktafel aan de A13.

Afsluiting van het project 'Langs de randen van Ypenburg' (m.m.v. kookkunstenaar Rene Jansen).

7x11laatsterondeguusrijven6

Barbaarsjes Fietsexpeditie langs de (rafel)randen van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes met verrassende verhalen, literaire anekdoten en persoonlijke observaties onder de snelbinders (m.m.v. publicist Tijs van den Boomen en kunstenaar Robin van 't Haar).

barbaarsjesbeeld

Met dank aan Juni Kunstmaand De Baarsjes

Barbaarsjes logo

Image

Steppeditie Een avontuurlijke tocht naar de rand van Dordrecht. Op kickbikes naar Nergensland; een schemergebied met schaamgroen, rafelruimte, parkeerzeer en een verdwaalde kamerhopper (i.s.m. VJ Nils Muhlenbruch).

Onderdeel van het festival 'Urban Explorers #4, een initiatief van CBK Dordrecht.

steppeditienils

Steppeditie Tijdens Urban Explorers #4 te Dordrecht.

steppeditiedordrecht

Op pad met de Associatieman Fietsexpeditie langs de randen van de voormalige tuin van paleis Honselaarsdijk.

Onderdeel van het project 'Vorstelijk Tuinieren' van de manifestatie 'Het Oranjegeheim' - een initiatief van Kunstgebouw Zuid-Holland (m.m.v. kokoloog Rene Jansen en architectuurtheoreticus & dichter ACG Vianen).

associatiemanoverzicht
roggebandAssociaties

Beeldmerk 'Op pad met de Associatieman'
Plattegrond Wonderlijke wandeling in elf stappen. Een expeditie met als aanjager de taal der planten, hovenierstaal en andere geheimtalen. Refereert aan het verleden van Abstede als de groentetuin van de stad Utrecht.

De manifestatie 'Sim City Abstede' werd georganiseerd door Stichting Kunst op Locatie te Utrecht.

simcityfotohans2

Poldertocht Organisatie van opmerkelijke tocht langs de unieke Molenviergang te Aarlanderveen, tijdens het Jaar van de Molen, met medewerking van de door ons geïnitieerde Veendichter (Hans Krüse), fanfare-orkest DSS en polderhistoricus Habermehl.

blazen_voor_de_molen

Schemertour Als de schemer invalt trekken wij langs zaken aan de rand van Ypenburg die het daglicht maar moeilijk kunnen verdragen. Opmerkelijke fenomenen worden tijdens deze verrassingstocht met een bezoek vereerd.

7x11schemertour01

Uitgevoerd tijdens 'Close Encounters #3', organisatie Heden Den Haag.

Venenpodium & venenbanier Opening van de Dag van het Veen 2006.

Image
veencentrumveenbekkens 

Veencentrum & Veenbekkens Onderdelen van de Venenparade, o.a. gebruikt bij de Dag van het Veen 2006.

Rondleiding Naar aanleiding van de verkiezing van de meest opmerkelijke plek langs de randen van Ypenburg.

7x11rondleiding03

Onderdeel van het project 'Langs de randen van Ypenburg', in opdracht van Heden Den Haag.