11-perforator-links
ETALAGEBEEN

De enige foto, helaas komen de kleuren niet goed over, die rest van onze poster namens Zet Foundation voor het project 'Present Your Art World' - een initiatief van W139 Amsterdam. O

VER

DRIJ

VER

 
affiche-Wintertuinfestival-medium

Zaterdag 24 november om 21.45 uur zijn wij aan de beurt.
geverpulverd op de zolder van huize Maria. En als dat wel zou zijn dan is dat uiteraardig wis en zekers niet van door ondergetekende gedaan.

(geplukt van internet)

 
suddervrees

Dank Kasper van Houten
watervanger

VROUWENTONG
erectieroom

TRENDBEHEER (met name JEROENBOSCH) treedt op als AFSNIJBEEST en maakte hier ERECTIEROOM van, terwijl ook ERECTIEROOD, ERECTIEROOF, ERECTIEROOK en ERECTIEROOS tot de mogelijkheden behoorden.

(onderdeel van 11x11werken, te aanschouwen op de Kunstvlaai)
omkeeraroma

(dank Kees Koomen voor de foto)
fantasiepil


(dank B.H. voor woord en J.B. voor foto)
crisisclown
nachtkapper

Ver na afloop van ons optreden bij het literaire festival Wintertuin te Nijmegen werd ons INTROMASKER op de gevoelige plaat vastgelegd.
MENGSELMOES MENGSELMOES MENGSELMOES MENGSELMOES MENGSELMOES MENGSELMOES MENGSELMOES MENGSELMOES MENGSELMOES MENGELSMOES MENGSELMOES

(mooie verspreking Moritz E.) 
Een speciale wateraansluiting voor rituele wassing, een scheidingswand zodat de vrouw zich kan afzonderen van de man: het zijn aanpassingen waar de islam niets mee te maken heeft. De halalwoning is fictie, menen islamologen

(geplukt van internet) 
intromasker

INTROMASKER - voor Wintertuin Nijmegen - thema VERZAMELING

11X11werken2
Houdt de PERSPECDIEF - is titel van centrale tekening


zeepketting

Dank Ed 
IMG_4969

Optreden bij Chkoome/KeesKoomen op de Kunstvlaai
TJAPNORMAAL,

FAPTASTISCH,

EXQUILISANT,

HEERLICIOUS- laat Faberyayo (van de Jeugd van Tegenwoordig) maar lekker schuiven in zijn 'One Sentence Serenade'.
Wandkaarten geven de arbeidsparticipatie van vrouwen binnen verschillende bedrijven weer. Er worden producten getoond die door vrouwen gemaakt zijn. Fabrikanten leveren werktuigen en arbeidsters tonen het dagelijks productieproces in de praktijk. Ook de misstanden komen beeldend aan de orde. Op de zogenaamde 'gruweltafel' liggen gegevens over de bloedlonen van de naaisters, naast de producten die zij vervaardigen en de prijskaartjes die daar bijhoren.
huisverraad
pj_performance.atJPG

SNEEUWGLOED - optreden bij Zet Foundation bij Kunstvlaai 2012
pj_performance_eind
In en rond een broedstraat werken en wonen kunstenaars. Voor een deel zijn dit mensen die er al woonden. Ook komen nieuwe kunstenaars op uitnodiging van de stichting in de wijk wonen. Als eerste stap wordt geïnventariseerd wat er aan kunst en cultuur aanwezig is in de buurt. Dan wordt een thema gekozen dat hier bij past (bijvoorbeeld 'Mode' of 'Theater').

(geplukt van internet) 
Fietsstraat

'Kleuren wonden hem op, niet zozeer het opvullen van vlakken, maar het kiezen van kleuren die niemand anders koos. In het groen van de heuvels zag hij rood. Paarse sneeuw, groene huid, een zilveren zon.''

(over Robert Mapplethorpe)

roggeband4
'Het tranenzakje is een zakje met een fluwelen onderkant, gevuld met glazen steentjes. Het symboliseert de zorgen en de daarbij behorende tranen.

Wie het tranenzakje aan iemand schenkt, geeft aan dat de ander altijd zijn of haar tranen met hem mag delen'


(geplukt van internet - dank Babs) 
SDC13679

KNUTSELFONT (fragment 11X11werken op Kunstvlaai 2012)

SDC13617

'Aangezien je totaal niet door hebt hoe ernstig je nu jezelf diskwalificeert als man, en je afbekgedrag echt te triest is, laat ik je maar lekker in de waan.'


(geplukt van internet) 
, ik heb ´m echt gehoord op de radio, BANDENHOTEL daar kunnen je zomerbandjes logeren als je met winterbanden door de sneeuw rijdt


(dank Annemarie) 
Een man ligt op het plaveisel
van het nieuwscentrum van het land
uit zijn glanzend hoofd, teer en dooraderd
komen zwarte bloedvlechten, lang

(uit gedicht van Elly de Waard) 

zwaktebodje

Uit de serie ZWELLICHAAM

dribbelkont

Fragment 11X11WERKEN - Kunstvlaai 2012

zag een paarse kazuifel op televisie, zondagochtend publieke omroep. Ik dacht dat lijkt wel GOSPELPAARS. Vandaar. Later op de dag bracht ik een bosje bloemen naar een vriendin, ook met paars waarop ik dacht 'een GOSPELBOSJE'. Ik bedacht me dat het leuk zou zijn als ze allemaal zongen 'O happy days' bij het overhandigen.


(citaat uit MAILVERKEER met Karin van Pinxteren) 
'Ik ben er weer vandoor op mijn SOEPBROMMER, iets met bloemkool dit keer.'


(SOEPRBROMMER is een prachtige omschrijving voor staafmixer, dank Karin van Pinxteren) 

 
BULTRUGBULT

INKTVISINKT

VISSTICKVIS

SPINVISSPIN
 


(dank Rene P. & Mart van B. n.a.v. 'overweldigende BULTRUGJAZZ van the Ex, en magere BULTRUGROCK van Blaudzun' - mededeling op Facebook) 

MAAN

DAG

MAAN
 

denkstation

magieblokje1
grapjasgrap
harsesplaat
'gewoon het uitgebrande huis binnengelopen en hebben we foto's gemaakt. Tijdens de lange debatten met de leden van de examencommissie ging het steeds over Foucaults heterotopieen: plekken binnen onze maatschappij die buiten het dagelijkse leven vallen. Zo'n uitgebrand, verlaten huis is een plek waar'


(geplukt van internet)

#Kleddercake


#kleddercake is geen trending hashtag in Nederland
'Ook in onze contreien waren er vele Sint Joris en de Draak opvoeringen. Op dit moment vindt er nog op één plaats in Nederland het draaksteken plaats, namelijk in Beesel. Daar wordt in een openluchttheater elke zeven jaar een spektakelstuk opgevoerd. Gedurende zes avonden in augustus kunnen bezoekers uit heel Nederland het draaksteken bekijken.'


Het programma naar het AFTELMOMENT begint om 23.30 uur en eindigt 5 minuten na middernacht
.


(geplukt van internet) 
tranen over Tsárskoje Seló uit werden gestort,
wond ik de toverkluwen af en doolde
als slaapdronken lijk door de woestijn,
waar de onmogelijkheid stierf,

(uit gedicht van Velimir Chlebnikov) 
': Van een dicteekater gesproken...

Toen de dicteemanie nog maar pas om zich heen greep, trok ik'(van internet geplukt - dank Tastymouse) 
SDC13741

(Aken, 2012)

'Een hunner trok een krijtstreep op den grond en verdeelde het vertrek hierdoor in twee machtsgebieden, een politiek en een misdadig. Toen riep hij den misdadigers luide toe: 'Indien een van jullie deze lijn overschrijdt, sla ik hem dood.'

(citaat uit het boek 'Het Helsche Eiland' (1926) handelend over Russische strafkampen)


Deze bijdrage staat ook op ons  RANDARCHIEF - een blog over randgebieden & literaire grensverkenningen die we weer nieuw leven hebben ingeblazen! 

sprinternet

Hoe snel kan het gaan?

WINTERBRUIN, WINTERGRIJS, WINTERPAARS?


Inderdaad is er meer dan WINTERGROEN alleen. Heb je geen trek in een kale wintertuin?

Mooi WINTERBRUIN is niet lelijk.(geplukt van internet)

 
asfaltgrens

de markt op met oerwoudkaas

Kaasdragers en kaasmeisjes gaan de markt op met stapels 'tropisch hardhout'-kaas om aandacht te vragen voor het verdwijnen van het regenwoud door toedoen van de kaasproductie.

Het winkelend publiek wordt zo geconfronteerd met de impact van Nederlandse zuivel op de natuur in Zuid-Amerika, waar soja wordt geteeld voor veevoer.


(geplukt van internet, dank voor tip Trashtowner) 

groeigelaat

(optreden - onderdeel van 'The Kill & Ignore Me Art Collection' Rotterdam)


Bangende boot

Wie niet van hardrock houdt, mist veel. Zoals de METALCRUISE met veertien bands en 2000 metalheads op een comfortabele veerboot over de Baltische Zee.


(krantcitaat) 

_MG_1083

_MG_1077
_MG_1069
_MG_1067

_MG_1064

'De man die een boom wordt #2' - optreden tijdens 'Wachten aan de Poort' in het Uitvaartmuseum te Amsterdam, 23 juni 2012.

Onderdeel van de tentoonstelling 'Afterlife'. 

De computer of de compactdisc of hoe de toekomstige en definitieve elektronische vorm van boek, schrift, taal, ook zal heten.
Mij beviel het woord CompaCtdisC omdat we nu eindelijk een woord hadden van elf letters met een c in het midden en cees aan de beide uiteinden.

Zo'n elfletterwoord als AbracAdabrA bestond voor alle letters (VerloVbrieV, WeeduWvrouW schreef Huygens) maar niet voor l en c.

In 1934 maakte Lips de LipssLeuteL, met ellen aan de uiteinden en een l in het midden en nu hebben we de CompaCtdisC.

 

(uit tekst van Hugo Brandt Cortius - 2001)

hoofdbureau

Mooie toevoeging aan onze verzameling opmerkelijke kappersnamen. (fragment tekst van jaren her. 'Of het nog gekker kan in Haarland? Natuurlijk! Er is een wildgroei aan kappersnamen, moet u weten. Of men slaat driftig aan het woordspelen met namen als 'Lucky Lok', 'Knip & Knap' of 'Haren Majesteit'. Of men gaat populair doen. Zeg maar op zijn Engels. Met namen als 'Shampoo Planet', 'Hairforce One' of 'Housewives on fire'!')
Een aantal bekende breukenbomen behoorden eens tot de smid Willem Nijenhuis in Yde. Deze bomen komen voor in lokale sagen, die in de mondelinge en schriftelijke overlevering circuleerden en circuleren. Het zijn zogenaamde spijkerbomen. Hoewel de oorspronkelijke breukenbomen in de jaren 40 van de 20e eeuw werden gekapt, is de sage tegenwoordig overgegaan op nieuwe bomen.

BREUKENBOOM  In het begin van de 19e eeuw vestigde de uit Duitsland afkomstige Willem Nijenhuis (1783-1857) zich als ijzersmid in het Drentse dorpje Yde. Op een gegeven dag in de jaren 30 van de 19e eeuw reed hij met een boer naar een heideveld om zoden te halen die hij als brandstof gebruikte. Onderweg praatten ze over een kind van de boer, dat leed aan een liesbreuk. De smid herinnerde zich een recept hiervoor uit een oud Duits handboekje. De boer moest enkele spijkers in een boom voor het huis van de smit slaan en als de bast over de spijkers was gegroeid, zou de breuk zijn genezen.

Naar eigen zeggen bezat Nijenhuis een bijzonder gave. Hij zou breuklijders van hun kwaal kunnen genezen. De desbetreffende patiënt diende drie spijkers in één van de bomen voor zijn smederij te slaan, terwijl de smid zijn spreuken murmelde. Zodra de bast van de boom over de spijker hen gegroeid was zou de patiënt zijn genezen
boerenbruin3

BOERENBRUIN op de muur?
Boerengroen
Een wit schaap is een

OPEENHOPING
 


van doekjes en maandverband in het riool.(fragment uit folder) 
worstelgoud.

Dank TRASHTOWNER
een DIEPGRAVEND MEESTERWERK,
volgens anderen
een KRANKZINNIG ROMMELPOTJE


(Vier elfletterige woorden in een zin! In een artikel in VPRO-gids over Holy Motors waarin de hoofdfiguur 'volgens sommigen elf mannenrollen speelt, anderen menen dat het er twaalf zijn. Volgens het contract zijn het er tien plus het personage dat die tien personages speelt. Maar misschien zijn het er wel elfenhalf, want er is nog een extra personage; een personage tussen de regels.') 
huldeschild-80-jaar
GROENZOETER (GROENTJE)

 

P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997), Van Dale Etymologisch woordenboek

groenzoeter*

[groentje] {na 1950} van groen [groen, jeugdig, onervaren] + zoet [lief, zachtaardig].

vragen stellen. Ik begin altijd met een WONDERVRAAG:als je morgen opnieuw zou kon beginnen en alles mocht wensen, hoe zag je leven er dan uit? Die vraag werkt


(krantcitaat) 
Nieuwe taal door vertaalapplicaties als Google translate.


Ha PJ,

Deze aantekening vond ik terug, maakte ik een tijdje geleden. Ik kom
regelmatig teksten tegen met een vreemdsoortige grammatica, éen van de
gevolgen van het gebruik van vertaalprogramma's.
Vertaaltaal dus :).

Groeten, Tom

potloodboom
schapengaas
managing director strategy; 'Verhagen en Bleker hebben
MERKBELOFTE van CDA verkwanseld, CDA staat net als C1000 nergens meer voor.'
Wie had het over een BAKKERSMEID en het CRISISZAKJE waar de pistolet in verstopt zat?
Wie maakt de beste moves en soepelste riffs?

Wie bespeelt zijn denkbeeldige gitaar het mooist?
SDC12623

Tijdens SUPERMARKET - Stockholm Zweden
A. Eerst was iedereen nog enthousiast, dus deze onverwachte kritiek is verbaasbaar
(geplukt van internet, dank voor tip Robin K.) 
Mijn oude moedertje wilde gisteren ketchup bij haar worstenbroodje.

Moeten wij ons nu zorgen gaan maken?
Het bericht VERBAASBAAS ontlokte op Facebook de volgende woorden; KETCHUPWAAS, KETCHUPROOD, FILMBLOEDIG, WORSTENLEED, WORSTENDOOD... in MOEDERBROOD.

En de reactie; 'zolang ze geen make-up op d'r broodje wil is er niets aan de hand.'
B. R. te A. onthult: mijn vriendin heeft 's nachts last van

BIERSNURKEN 

als ze 's avonds Belgische biertjes heeft genuttigd.
duikelstang
pencil-dice

(potloodrood)

Het rode potlood, het symbool van de verkiezingen en het stompje, het uitgerangeeerde achterwerk van een potlood, vinden elkaar in een sfeertekening; een POTLOODROOD stilleven van zorgvuldig bewaarde stompjes.


(bewerking van column in Metropolis M. van onze hand)  
bar11-a

Jaren her gespot op Ijsland. Dank Trashtowner.
Het produceren van geluid door bepaalde lichaamsdelen langs elkaar te strijken heet STRIDULATIE.

In de praktijk slaat het voornamelijk op insecten. 
belnum11en11

Code van deze gevonden foto is Belnum11+11
ligt op de loer bij menig voetbalclub


UITSYNDROOM


misschien gaan er koppen rollen 
Een Amerikaanse rechtbank heeft een man uit Colorado een schadevergoeding toegekend van maar liefst 7,2 miljoen dollar (5 miljoen euro) wegens een chronische longaandoening die bekendstaat als 'popcornlong'.

De man liep de ziekte op door het eten van magnetronpopcorn.
Wie streelt mijn

KREUKELKAKEN,

vrouwenhand of berenklauw?


(via tip (dank K.) en de Kift toegeschreven aan Jan Arends) 

TVTVee

Illustratie voor 609 - kwartaalblad van Mediafonds - 2011

Die schoenen?
 

Blauw zijn ze.
Zoals je groen hebt en MODDERGROEN,
is dit blauw en MODDERBLAUW.

Snap je? 

DOBBERWOORD


ophalen met


TEKSTHAAKJE
(danK.) 
leidt de pers rond in het gebouw, waarvan de inspiratie voor het ontwerp is geweest het ingrijpende besluit van Sandberg om het interieur van het Stedelijk te ontdoen van decoratie en de muren wit te verven.

SANDBERGWIT, nu zowel binnen als buiten.
Plattegrond

PLATTEGROND (schetsontwerp voor project NOOTGROEN)
Maar nrc.next gaat het toch weer anders doen.

De krant moet 'newsier' worden, vindt hoofdredacteur van MOEDERKRANT NRC Handelsblad. Wat hij daar precies mee bedoelt, blijft nog even geheim. "We hebben alles naar buiten gebracht wat 

(nrc.next als kinderkrant?)
Plattegrond2

PLATTEGROND (schetsontwerp voor project NOOTGROEN - dank H. v.L.)

singletopia2

OKSELMARIJN treedt op na meervoudige intensieve okselzweterij , door de inwerking en uitbijting van deze verschillende zweetlagen ontstaat er in een zeldzaam aantal gevallen het zogenaamde OKSELMARIJN, een diep bruine grondtoon met violette zweem.

Ik ken OKSELMARIJN alleen van horen zeggen. Zij waaraan het okselmarijn verscheen, beweren daarna voorgoed andere mensen te zijn geworden.

(facebook bijrage van Ate van Hes naar aanleiding van KLEURENDOOF)

eilandruzie

China en Japan zitten elkaar in de haren.
eenduidig spreken. Daarom gaan parabels steeds terug naar de dubbelheid van woorden. Deze dragen een beeld in zich. In pragmatische taal versmallen wij onze horizon.
Parabeltaal stoelt niet op onze 'prét-â-porter'-cultuur noch kent ze een pasklaar antwoord


(citaat n.a.v. schrijver die wordt afgerekend om zijn KRACHTELOZE PARABELTAAL
fritureluur

Ergens in Zeeland kan deze PATATBAKKER opduiken.
'En het geel dat rond de roltrap zweemt, is dat wel het juiste geel?'

(naast SANDBERGWIT (zie 25 september) voegt het nieuw opgeleverde Stedelijk Museum ook ROLTRAPGEEL (geel in vele tinten) toe aan KLEURENDOOF; onze verzameling opvallende elfletterige kleurtermen)   
snakcatack150dip

PATATBAKKER te Arnhem.


(dank voor tip Richard D.) 
frietchalet-de-frietchalet

FRIETCHALET in het Belgische Dendermonde.


Facebook werkt aan nieuwe 'wensfunctie'

AMSTERDAM - Facebook werkt aan een nieuwe functie waarbij gebruikers een eigen wensenlijst kunnen samenstellen. 

De 'wishlist' van een Facebookgebruiker kan bestaan uit meubels, kleding en andere retailproducten. Het sociale netwerk wil met de wensenlijsten een stap zetten richting e-commerce.

(geplukt van internet) 

Als u een auto koopt, beslist uw partner dan mee?

"Nee. Punt. Uit. Laat ons mannen nog een OERDINGETJE voor onszelf houden alsjeblieft."(krantcitaat) 

'het bestaat echt HONINGBLAUW
toch heeft blauwe kleur onschuldige, ja zelfs nogal vertederende oorzaak: de brave bijen, na een schrale zomer nijver op zoek naar voedsel, wendden zich ten einde raad tot de afvalbakken van een nabijgelegen snoepfabriek en sleepten daar net zo lang kruimels van M&M's mee naar huis tot de blauwe honing hun praktijken aan het licht bracht'

(krantcitaat) 

De recente kassafraude komt in het nieuws en je denkt: 'hoe zit dat bij mij?'. Het kassasysteem vormt voor veel middenstanders het hart van hun organisatie. Je denkt alles goed te hebben geregeld en dan blijkt dat jouw kassa niet fiscusproof is. Dat kan het begin zijn van een behoorlijke portie ellende. 

(googletocht)
 
Zoals het woord al doet vermoeden is een frietstocht een combinatie van een friettocht en een fietstocht, oftewel het lekkere van friet eten samen met het gezonde (en leuke) van fietsen. En zo gebeurde het dus dat dat ik afgelopen zaterdag een eind ging fietsen op zoek naar friet in dorpjes waar je anders weinig reden hebt om naar toe te gaan.
griezelspek
Wat hij met HARTENBLOED bijeen schrijft, kan eigenlijk niet bij fictie worden ondergebracht, maar heeft er toch ook kenmerken van 
'Als je aardappels gerooid hebt, en de grond vervolgens even braak ligt, zie je  al na een paar dagen een flonkering van smaragd op de klei. Het is dan alsof er groene sneeuw (SNEEUWGROEN red.) is gevallen. In een mum van tijd groeien die kleine liefelijke, groene blaadjes die zo aanvallig'

(citaat Maarten 't Hart) 
Bureauplant van het Jaar, dat word je niet zomaar eventjes. De perfecte bureauplant moet aan heel wat eisen voldoen, iets waar de Livistona geen moeite mee heeft. 

De Livistona palm is niet alleen mooi om te zien, een echte eyecather, hij heeft ook nog eigenschappen die je bureau en/of kantoor tot een prettigere werkplek maken. Zo is uit onderzoek gebleken dat deze plant chemische stoffen als formaldehyde en benzeen uit de lucht verwijdert. Wel zo fris!

Daarnaast is de Livistona ook niet al te veeleisend qua onderhoud,

(geplukt van internet) 

Zijn we er wel?

STERRENCAST  

Of zijn we er niet?

woordenrijk_header

Wij slingerden op dinsdag 16 oktober opvallende elfletterige woorden het Haagse luchtruim in tijdens interview bij WOORDENRIJK.

POEZIERADIO op DenHaagFM.

Teen-Boys-Bedroom-Design-1

'Feestpoeper, las ik al eens ergens. Maar dat klinkt toch heel anders.'

(bijdrage op FB naar aanleding van onze PARTYPOOPER)

 

tegenleving
GROTEN

______


DEELS
 
dubbelgroen_1

(dank Trashtowner)
STAPELPLANT,

VITRINEMUIS,

FRUITCABINE(bijdrage Thijmen Vonk via FB) 

PIANOSCHAAL,
 

MUZIEKTOREN,

PARADESLURF(bijdrage Thijmen Vonk via FB) 

WA

FEL

GEB

REK? 
Las de afgelopen week het woord HIELENLIKER, voor iemand die op Facebook alles van een bepaald persoon leuk vindt, teneinde bij diegene in een goed blaadje te komen...

(dank Herr Spoorenburg)
tekstgebruik los van wat voordien aan onderscheidende DENOMINATIE gangbaar was

(krantcitaat) 
van dichterlijkheid en persoonlijke ontboezemingen. Het is TAALKAVIAAR als hutspot geserveerd.

(uit recensie) 
ZOMERPIRAAT NIETHANDTAS
KNALBILDANS LOLLIEREGEN

SKIKNIEDIER EENHOORNRUG
en DOVEMANSOOR


('Toegang: een efletterig woord! Bedenk een (fantasie)woord met elf letters zoals KLIKOSURFER of TAALTUINIER' - Bovenstaand is een selectie van woorden die aangedragen werden door mensen vanaf 6 jaar bij BONTEMIDDAG in Tijdelijk Museum Amsterdam) 
dovemansoor

(HOOFDINWOLK - optreden Tijdelijk Museum Amsterdam, let op rechter tekentotem gevuld met de werken ALLESVULLER, GEZWELSCHAP, KLEURENDOOF en CRISISCLOWN)
koppenmaker
snijakkoord
hotelspruit
platteblauw
'maar sinds 2 weken gebruik ik nu het oepsbroekje. Een gewoon broekje met een extra dik kruis, dat urine opvangt en droog blijft aanvoelen. Je kunt het broekje gewoon'


(geplukt van internet) 
plattegroen

PLATTEGROND behorend bij project NOOTGROEN 
incidentist
loopmaarweg
haatbloeier

Uit de serie MASKARADADA
ETALAGEBEENinzoom
kwetsbalsem

Het begon met KWETSBALANS (dank Jonathan vh Reve) en rest is geschiedenis. 
ARUBA_347

Uit de serie MASKARADADA
Dag PJ 


Vandaag reed ik op de fiets
passeerde een boom
met een tak die hoog en een flink stuk horizontaal was gegroeid
daar kun je een schommel goed aan ophangen
en dacht zo dat is een
SCHOMMELTAK

(ken niet je hele verzameling maar wel fijn ge-elfletterd)

met vriendelijks
Acg


(ingezonden mail van ACG Vianen, waarvoor dank) 

maskaradadakaartliggendoverzicht

PLATTEGROND behorend bij de serie MASKARADADA - gemaakt n.a.v. Artist In Residence-verblijf bij Ateliers'89, Oranjestad Aruba.

maskaradadaKAARtstaandvoorgroter
een rol weggelegd voor de PADENBLAZER:

de medewerker van de electronische bibliotheek die de taak heeft verwijzingen en verbanden te leggen tussen verschillende bronnen van informatie
voor de BN'er die zwicht voor het RECLAMEGOUD geldt: het mag, maar

(krantcitaat)
Grenzen van geweld.

Doodslag, een 'FEELBADFILM' met

(aankondiging)
zolang het Chinese onderwijs gestoeld is op reproductie en JAKNIKKERIJ in plaats van

(krantcitaat)

Waar zagen we eerder liasons tussen INTERVIEWER en INTERVIEWEE?

 

(krantcitaat)

In een advertentie zag ik ooit het woord 'droomhandel', als dat geen

(onze Menno Wigman)

EEN

SPRANKELTJE

HOOP BIJVOORBEELD

Hadden wij

KNUPPELROCK

al?

(neen, wel begrippen als sponsorrock, sleuvenwals, gelatinepop en knuffelsoul)

Als je op je rug in de sneeuw gaat liggen en je beweegt je armen op en neer, dan krijg je SNEEUWENGEL.

(zie omslag 'Blindgangers' van Joke J. Hermens)
...krijgen ze sympathie
van een jazzliefhebber,
 
IMPROFANAAT


(krantcitaat)
geknipt voor het donker

NACHTKAPPER

(verschuivende openingstijden, voorstel D'66 in Amsterdam; AVONDWINKEL wordt NACHTWINKEL. En tja, waarom bijvoorbeeld geen NACHTKAPPER...)

Tijdschrift voor VERGISKUNDE

 moet een tijdschrift worden - of webforum - voor

'vergissingen, fouten, doodlopende paden, verkeerde hypotheses en plotse vondsten die deel uitmaken van succesvol wetenschappelijk onderzoek'.


(geplukt van het net)

 

 

Aan een poëzievlaag gaat een nerveuze periode vooraf. 

(WJ Otten in VPRO-gids)
honingamuse,

uienkropsla, spierragout, fluorpastei,

diepzoutpap. matronebuik.

(fragment uit PENTAPHTONG van Jaap Blonk, speciaal geschreven voor het Elfletterig Genootschap)

SPRUITJES

tegen

GROENTEWALG

(krantcitaat)

Maar hoe
wordt u nu

een VakantieVip?

(reclameleus)
MAGIEBLOKJE maakt

vele mensen gek!

(uit de keuken van R.V.)
Wie zei
daar

FAKESCHAATS

(radio-opvang)
Plofkipstop. Zeg het even met me mee: plofkipstop. Plofkipstop. Plofkipstop. Plofkipstop. Plofkipstop.

(krantcitaat)

Hieperdepiep! Ik ben paranormaal.

INSPITALENT

(VIVAtekstje)

 

Het verven van glad lederen schoenen met een kwastje is goed mogelijk met indringverf.

(webcitaat)
ruitenradar

geeft mobiele

krabmelding

(app van Autotaalglas)
ruitenradar

geeft mobiele

krabmelding

(app van Autotaalglas)

(doortrekker)

Van
theeworst
naar
KOFFIEWORST

Hockeybond en Wielrenunie starten samen wielerpilot


De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) starten in maart een pilotproject om hockeyers op de racefiets te krijgen.


(aankondiging onder het woord hockeyfiets)

'Zo ken die weer wel,

PLANTZOENER.

Kom op zeg!'

Vijf vragen

over de

 

SPOOKBURGER

 

(krantcitaat)Ik was als kind

al een SPEURNEUSJE,
kijken hoe dingen
(krantcitaat)

...van zijn vader, denkt hij, modelslager aan de Hoofdweg...

(krantcitaat)
...die iedereen kent als de 'SPIJKERPOOL' - zo genoemd vanwege de piercing door zijn wenkbrauw...

(krantcitaat)

De keuze voor de potentiële affichestad moet zo snel mogelijk worden genomen

(mailbericht)

Net op twitter kwam ik het woord GENIETTWEET tegen. Dat twitteren mensen als ze ergens van hebben genoten. Prachtig

(dank R.V. te U.)

gehoord. Een vriendin woonde vroeger op het platteland. Ze hadden een kersenboom met een schier oneindig aantal kersen. Wel werden die kersen vaak gedeeld met de vogels.
Hun buurman, met meer kersenbomen, had daar wat op gevonden. Hij had een
KERSENKANON.

(dank R.V. te U.)

Hoorde gisteren ook weer een heel mooie, maar waarschijnlijk heb je die al.

Goottoerist,

De toerist in Amsterdam waar we last van hebben en die slechts voor slechte sex hier komt of zo.

Of denk aan al die Engelsen aan de drank en dan in de goot belanden.


(dank H. B. te A.) 
Hoe zou het zitten met al die beroemde laatste woorden. 'Oh wow. Oh wow. Oh wow.'  zou Apple-oprichter Steve Jobs hebben gezegd. Een prachtig SLOTAKKOORD, STERFBEDZIN
andere elfletterige: MOOIWEERMAN. Maak zelf maar uit of dat een man is die graag mooi weer speelt of een weerman is die het liefst alleen mooi weer heeft.
1 april
is een
BEDONDERDAG

Maakt u zich schuldig aan OPBLAASTAAL waarin u iets 'naar beneden bijstelt'?

Gebruik liever 'verlagen'.

(krantcitaat)

 

Supermarket20123


MASKARADADA tijdens SUPERMARKET Art Fair Stockholm

supermarket11


MASKARADADA - SUPERMARKET Art Fair Stockholm

PERFECTDAY

Tijdens A Perfect Day - internationale tekenshow - Amsterdam

ex-klasgenoot ontpopt zich in de krant
als zelfverklaard
 HETERONICHT
Rick Santorum krijgt RUKMARATHON
George Bush had zijn war on terrorism; Rick Santorum verklaart de oorlog aan porno. Maar helaas voor hem levert hem dat juist een overdaad aan porno op.

(krantcitaat)

 
STEMFACTUUR (ons pianomannetje heeft weer een fijne rekening achtergelaten)

pj_muur

SUPERMARKET Art Fair - Stockholm, februari 2012
P1200046_resize

Optreden Cult Club - artKitchen Amsterdam
Vrouw duwt haar vis in de handen van de cassière. 'Kijk dan. Kijk dan goed. Zie je het niet?'
Het meisje laat van schrik het pakketje vallen. 'Er zit een made in, een made in mijn tilapia!'

De jongen van de afdeling houdbaar grapt nog, dat mevrouw extra vlees bij de vis krijgt, maar het kwaad is al geschied.

BROODRIJDER

uit Siberische 
 

kweekvijver 


(krantcitaat) 

Doorbreek je

GEWOONTELUS

en word slank


(krantenkop) 
SPIEGELHULP heb je die al?

Is een vacature voor in de Kinkerstraat.

(dank Annemarie V.) 
SPIEGELHULP heb je die al?

Is een vacature voor in de Kinkerstraat.

(dank Annemarie V.) 
U kunt een DOBBERTOCHT maken op een prachtig bergmeer.

(reisbeschrijving) 
Stewardess wordt LUCHTMEISJE

Klinkt beter dan zweefteefje.
postegel
postzegel7

postzegel5

postzegel3
postzegel4
hetstraffeklagen-0.00.00
postzegel2
postzegel6

200 ton TNT is een augmented reality app voor smartphone/tablet en bevat een explosief goedje 'dagdichting'.

De app werkt bij elke TNT-brievenbus. Elke dag van de week presenteren Maarten Doorman, Nils Mühlenbruch en PJ Roggeband een frisse poëtische lichting.

Ons promofilmpje - http://www.youtube.com/watch?v=P8E2mYPaNLE

DICHTDOENER

(Bestelbusje schreeuwt dat zij 'uw partners in toegangsoplossingen' zijn...)

DAKMANSCHAP

- wij stoten de laatste tijd wel erg veel mensen voor het hoofd...
 

Roggeband1
HOOFDKRATER5

Rondleiding tijdens HOOFDKRATER - expositie bij Kunsttraject Amsterdam
Roggeband2

hoofdkrater3

RONDLEIDING tijdens HOOFDKRATER - expositie bij Kunsttraject Amsterdam

KAS_NOOTGROEN_PJ_4314

Draagkas speciaal vervaardigd voor het project 'NOOTGROEN'
groeipapiernootgroenteam

GROEIPAPIER - kennismakingsbrief voor ons project NOOTGROEN is gedrukt op papier waarin een zaadmatje is verwerkt.
Virtuelgraffiti

Virtuele graffitti met onze '200 ton tnt' -app.
MONDZAAIBED

‎(MONDZAAIBED) Wat moeten we zeggen nadat we vorige keer onder de titel 'De man die een boom wordt' op een tafel zijn gaan liggen, onze mond volgepropt hebben met aarde en daarin zaad van een zeldzame boom geplant hebben... (Feest van de Onmogelijkheid - Amsterdam - 13/11/2011)
WoordtopelfTirade2002

WOORDTOPELF uit 2002, deze variant verscheen in het literaire blad Tirade en was onderdeel van mijn elf pagina tellende bijdrage 'Het elfletterige waarom van PJ Roggeband'.
woordtopelftiradePANIEKKLANT

Bijdrage aan Tirade 2002
De Belgische interviewer wierp hem die uitdrukking voor de voeten. VETZAKKERIJ De letterlijke betekenis: viezigheid.
woordtopelfTirade2

Uit 'Het Elfletterig Waarom van PJ Roggeband' - een 11 pagina's tellende bijdrage aan het literaire tijdschrift Tirade - 2002
woordtopelftiradeSOMBERBLEEK

Uit 'Het Elfletterig Waarom van PJ Roggeband' - een 11 pagina's tellende bijdrage aan het literaire blad Tirade - 2002

De VPRO vertoont een documentaire over borsten. Een Amerikaanse vrouw liet haar uitgehangen, dunne, rimpelige borsten vergroten.


De uitgedroogde, uitgezoogde tieten vouwden zo makkelijk dat ze haar borsten ORIGAMITIETen noemde...

(Renske V. heeft een fijne neus voor dit soort fenomenen)

Vind ik leuk · · 9 uur geleden ·


(een FB-bericht van onze hand) 

 

 

Heeft u een parfumallergie? En verdraagt u geen parfum op uw huid?

Maar wilt u toch een lekker parfum kunnen dragen? Hang dan de parfumkraal aan uw ketting.


Maak de parfumkraal open, haal de kraal eruit en besprenkel deze met parfum of etherische olie. Laat de geparfumeerde kraal even drogen. Plaats de kraal in de bedel en klik de bedel weer dicht.

roggeband3

TEKENTOTEM - Kunsttraject Amsterdam 2012
hoofdkrater22
detail Tekentotem
tiradeuitroeppunt
SPITSVONDIG?
Venenpodium

VENENPODIUM - draagbaar podium gerealisserd i.s.m. Hans van Lunteren - 2006
tirade20021
Een derde deel van het rozenkransgebed, bestaande uit vijf Onzevaders en vijftig Weesgegroetjes,

wordt ROZENHOEDJE genoemd.


De naam is ontleend aan de krans of hoed van rozen waarmee Maria als zinnebeeld van de Kerk, de bruid van Christus, gekroond is.
Antwoord: jazeker ken ik de uitdrukking zo fijn als gemalen poppe(n)stront!

Sterker nog: het is een van mijn favoriete uitdrukkingen in het Nederlands.

Helaas gebruik ik 'm niet zo vaak, maar dat komt doordat ik zelden in situaties verkeer waarin ik deze uitdrukking zou kunnen gebruiken.

Zo fijn als gemalen poppe(n)stront betekent (aldus de Grote Van Dale): 'uiterst streng rechtzinnig'. Nu zou je dat in allerlei situaties kunnen gebruiken, maar doorgaans zeggen we dit van rechtzinnige christenen. En toeval wil dat ik in het dagelijks leven erg weinig met uiterst streng rechtzinnige christenen te maken heb.

woordtopelfVolkskrant

WOORDTOPELF - een gouwe ouwe van zes jaar geleden met o.a. BOEDDHABUIK, HEFTRUCKNEK en HUISTOERIST - verscheen op het digitale podium van de Volkskrant.

mijn hundje heeft kennelhoest!

(ik steek géén beschuldigende vinger uit. ook niet naar het chiwawawijf)

(SMOELENBOEK - dank Miek van D.) 
Tirade2002

FRIEMELDANS - het zenuwachtige gedoe voorafgaande aan de MASSASPRINT
_MG_0715_ZW_kopie_2

Wat moeten we zeggen nadat we vorige keer onder de titel 'De man die een boom wordt' op een tafel zijn gaan liggen, onze mond volgepropt hebben met aarde en daarin zaad van een zeldzame boom geplant hebben... (Feest van de Onmogelijkheid - Amsterdam - 13/11/2011)
Onze 200 ton TNT is een augmented reality app voor smartphone/tablet en bevat een explosief goedje DAGDICHTING. Elke dag van de week presenteren Maarten Doorman, Nils Mühlenbruch en PJ Roggeband een frisse poëtische lichting. 

Heeft u het volgende woord al? 

BEELDBIBBER

Gevonden in een handleiding voor een fotocamera (panasonic lumix).


Ik citeer: Wanneer de beeldbibber alert verschijnt [ afbeelding van een schuddende camera], [stabilisatie], statief of de zelfontspanner gebruiken.(Dank Marianne N.) 

TERREINWINSTpublicatie 

Fragment uit onlangs verschenen publicatie van ons 'Voetbal & Kunstproject' TERREINWINST bij de Amsterdamse amateurclub ASV Arsenal waar wij als initiatiefnemen/curator bij betrokken waren. Meewerkende kunstenaarswaren onder andere Hans van der Meer, Erik van Lieshout, Paulien Oltheten en Zoro Feigl.

website TERREINWINST