Laatst bijvoorbeeld vertelde iemand iets over een zogenaamde paniekkamer. In Hollywood heb je van die enorme huizen waar mensen een inloopkast hebben voor hun kleren. In die kamer zit dan weer een kamer, de zogenaamde paniekkamer, voor als er een inbreker komt, haha!

Bovenstaande is opstapje voor wat Wim K. ons bericht over een doneerkamer:

"In het Habbohotel, plek op internet waar je een eigen virtuele kamer inclusief meubi, vrienden en huisdieren kunt opbouwen, kun je een doneerkamer inrichten, alwaar bezoekers je een virtueel geschenk kunnen geven. Trouwens, zo virtueel is het niet eens want overal hangt een prijskaartje aan: het betaalmiddel in een Habbohotel heet Habbocredit."

Opvallend nieuwsbericht. Jaloerse astronaute rijdt naar rivale om haar een lesje te leren. Ze reed de 1.300 kilometer aan een stuk. 

Saillant detail is dat de vrouw een speciale ruimteluier droeg om niet belemmerd te worden door een sanitaire stop!

Benieuwd trouwens hoe de ruimteluier aanvoelde na de lange rit. 

Gezocht hoofd licht of hoofd geluid lees je weleens als aanhef van een advertentie voor een baan.

In De Volkskeuken, de kookrubriek van de Volkskrant, probeert men vandaag uit te zoeken wanneer je eet en waarom kortom eet je met je hoofd of met je maag? Je moet volgens een deskundige maaghonger leren te onderscheiden van hoofdhonger. Want voordat je het weet eet je alleen maar psychisch.

Hoofd honger als baas van de voedselbank?

Image

Organisatie die zich bezighoudt met de afwikkeling van financiele schade door vlieggigant Schiphol kreeg de curieuze naam schadeschap opgespeld.
Image
Image

Veel gedoe over de objectiviteit van uitgeverij Van Dale. Het zou zijn naam te grabbel gooien volgens onze correspondent Edward R.: 

"Nu van Dale zich belachelijk maakt met een speciaal gekuist woordenboek voor de christelijke bijbelschool, schiet mij als eerste het woord 'christendom' binnen.

De christenen zijn een WOORDARMERE klasse zonder SCHELDWOORD, STRAATWOORD of drieletterig STOPWOORDJE van verdacht allooi. Volgens mij is bij een ontkenning sprake van een LEUGENWOORD."

De boodschap van Edward R. is verhoord en Van Dale heeft eieren voor zijn geld gekozen en is met de staart tussen de benen afgedropen. 

Image

Als vervolg op gisteren, nog een aflevering uit het boek "Tingo en andere buitengewone woorden uit de hele wereld" van Adam Jacot de Boinod.

Uit het Braziliaans Portugees stamt de term camisa-de-venus oftewel condoom. Maar als we het letterlijk vertalen klinkt het veel mooier: venushempje.

En via de penis, die trouwens in het Frans 'le petit chauvre au col roule' (= het kleine kale ventje met een coltrui aan) genoemd wordt, belanden we bij een Franse benaming voor prostitue.

Zij gaat namelijk soms als 'escaladeuse de braguette' door het leven oftewel ritsklimmer.  

Meer informatie over dit onderzoek naar buitennissige woorden, die je soms alleen kunt omschrijven omdat ze onvertaalbaar, treft men aan op www.themeaningoftingo.com  

De Duitsers hebben een woord voor 'iemand die vertrekt zonder af te rekenen': zechpreller.

Ze hebben ook een woord voor 'de teleurstelling die je voelt als iets lang niet zo beroert eindigt als je had gehoopt', namelijk scheissenbedauern. Dat woord is letterlijk te vertalen met strontspijt.

Deze woorden zijn afkomstig uit het uiterst informatieve boek "Tingo en andere buitengewone woorden uit de hele wereld". Morgen meer over dit boek.

In het Italiaans bijvoorbeeld staat sprezzatura voor de moeiteloze techniek van een groot kunstenaar.

 

Image

Tekening voor Groene Amsterdammer #4,waarvan akte.
Elfletterig afscheiden.

Verbouwen,verhuizen of in de supermarkt: aan de documentairemaker Frans Bromet is niet te ontkomen. Immer is hij met zijn schokkende camera en zeurderige stem aanwezig op tv. Vandaar dat hij in een recensie de eretitel beeldpoeper op zich geplakt kreeg.

Beeldpoepen (kunstaarsen?), we hadden het er al eerder over maar het zou toch mooi zijn als je een beeld als bijvoorbeeld 'de denker' van Rodin in de wc-pot kan neerzetten.

We hebben beeldpoeper trouwens ook opgenomen in de lijst, zie hieronder,  met scheldwoorden voor kunstenaars.

Image
(stiltedicht)

spuigaten
hapklaar, beetgaar
verwond

een vork
drie tanden, nasmaak
in mond

 

 

Terug in de tijd.

In het spoor van inburgeren zouden wij door het Canon ons verleden (lees geschiedenis) weer eigen moeten maken.

Met een sarcastische ondertoon bombardeerde journalist deze operatie tot invroegeren.

We lopen door onze aantekeningen en ontdekken de term 'zatte kratten' met er achter gekrabbeld bierkratjes en vloeibare tribune.

Sluit overigens mooi aan op de bank van voedsel (van 19 januari). Een vloeibare tribune: bij teveel beweging (lees supportersgeweld) kun je er in wegzakken.

Dit is allemaal een opstapje naar het woord kwispelbier. Iemand had het onzalige idee dat honden ook mee mogen drinken in de kroeg of op het terras en liet (non-alcoholisch) gerstenat brouwen speciaal voor de viervoeter. De reclameleus Bier voor je beste vriend! geeft te denken... Meer info www.hondenbier.nl

ImageWij ontwaarden als kop van een artikel in de Groene Amsterdammer een intrigerend woord: modderkroon, een glorieuze modderkroon nog wel, afkomstig uit een zin van een recensie over Noorderslag: "het was de glorieuze modderkroon op een festival waar zowel de toppen als de diepste krochten van de Nederlandse popmuziek zich van hun vitaalste kant toonden."

Image

Nog even verdergaand op de hersenzucht van gisteren. We zien een voedselbank voor ons als een echt zitmeubel opgebouwd uit ingredienten van een voedselpakket, kortom een constructie van aardappelen, winterpeen, uien, speklappen, soepblokjes en koffiemelk. Door de bederfelijke waar is deze voedselbank ten minste houdbaar tot: zie onderkant (van de maatschappij).

Uit een ander segment van de voedselketen: iemand die tijdens de storm - de treinen rijden niet -  dwaalt door het 'onzalig oord' Hoog Catharijne stuit op koffie met tiramisurol...

Een kleine hersenstorm (brainstorm) of eigenlijk meer een hersenzucht.

In Amersfoort of Apeldoorn is in navolging van de voedselbank een kledingbank geopend. Fantaserend over de volgende stap denken wij aan elfletterige instellingen als condoombank of familiebank (gratis opvanggezin voor armlastigen - ook een merkwaardig woord goedbeschouwd!)

En wellicht is er zelfs in de toekomst behoefte aan een kapstokbank, barkrukbank of stoelenbank!

Het zou trouwens ook een mooi idee zijn om deze 'banken' letterlijk te maken: dus een bank vervaardigd van condooms of kapstokken...

De gezondverstandkrant kopt in koeieletters

Image
condoomlijncondoomlijn2Het Elfletterig Genootschap kon natuurlijk niet achterblijven bij dat plan van rapper 50 Cent (zie gisteren) om een eigen condoomlijn op de markt te brengen. Zie hier de eerste schetsen van onze condoomlijn met als werktitel elfvingerig.
Image Weer een probleem (zie bijv. ook 4 januari) met een woord: hoe namelijk knappervers te lezen? Als knapper-vers of als knap-pervers?

Het artikel in 'Lekker doen!' van Dirk v. d. B. gaat over knapperige jonge groenten (waarvan je zelfs in de donkere wintermaanden dagelijks kunt genieten) dus knapper-vers maar ons verderfelijk brein las toch in eerste instantie knap-pervers!

Een staaltje van knap pervers (lekker doen!) is overigens het plan van de Amerikaanse rapper 50 Cent om een eigen condoomlijn te beginnen. 
Dit woord sluit mooi aan op de quiztoerist van gisteren alleen gaat de trip ergens anders heen.

Stel je voor, je houdt van vulkanen vooral van werkende vulkanen. Dan moet je voor dit soort uitstapjes altijd stand-by staan want als je een berichtje krijgt moet je zo snel mogelijk naar Schiphol spoeden en dan kun je misschien mee met de langverwachte eruptiereis. 

Volgens een reisprogramma reist men vaak af naar IJsland voor een eruptiereis.

Image

Quiztoerist is bestaande benaming voor fanantiek deelnemer aan tv-spelletjes zie bijv. www.tvkandidaten.nl

De puzzlesnack hebben we hieronder nog even aangegeven.

Uit de verkiezing van het mooiste woord van een Belgische krant kwam dessertkind naar voren. Met dessertkind wordt een nakomertje bedoeld, zo'n verwend kreng die altijd laat op mag blijven. Toetjeskind?

We moeten ook weer aan valreepbaby denken maar daar speelt meer de tijdklok van de moeder een rol. Sommige dessertkinderen zijn natuurlijk ook een valreepbaby.

Volgens de bladen krijgen sterren altijd een liefdesbaby...

Maar als de liefdesbaby eenmaal groter wordt heb je grote kans dat ie een sleutelkind wordt. De sterren hebben het te druk (met ijsshows e.d.) dus krijgt het kind een sleutel om de nek om zelf de poort van de villa te openen.

Duitse electro of ondergronds verzet? Mollenjacht = cementmixer = moordpartij

Image

Image De dag erna. Als kado aan onszelf hebben we een werkfeestje gehouden en ons weblogement bijgewerkt, vooral het kopje PJRoggeband in het menu is uitgebreid.

Nevenstaande tekening (ooit gepubliceerd in het literaire blad Tirade #390 blz. 295) is onder andere toegevoegd.

Op deze tekening komt trouwens voor het eerst de Woordtopelf voor! Met flardenbard op nummer 1.

Op deze feestelijke dag (het Weblogement is tweejarig!) presenteren wij dit 'Signalement' zoals dat ooit in het literaire blad Tirade # 390 stond.

Image
Image

Ingelaste mededeling van Edward R.
Image
dorstlesser3Aanleiding voor dorstvlegel (ook geen slechte benaming) was trouwens een recensie in de Groene Amsterdammer # 10.

Wij produceerden nevenstaande illustratie (gemengde technieken op doek) naar een passage over de hoofdfiguur uit het boek De Wichelroedelopers van Rick Moody die zijn energie steekt in het wegstrepen van zinnen in romans van schrijvers.

Het boek gaat over machteloosheid en hoop, over dorst van alcoholici en over de artistieke dorst naar werkelijke zeggingskracht en spirituele ervaringen. "Het zijn zogenaamde dorstschilderingen waarin bepaalde woorden worden uitgelicht als om in het werk verborgen patronen aan te geven...."

"Het woord 'dorst' groeit uit tot hoop op heldere leefpatronen. Wat anders te doen dan die taalvloed te keren door rigoreus zinnen weg te strepen tot de kern - zo'n dorst - overblijft."

Naar aanleiding van de benoeming van nevenstaand figuurtje ontvingen we mail van Edward R.:

"Zou WATERDRAGER gebruikt kunnen worden (in Turkije nog steeds op straat te zien).

Een stelletje vervelende waterdragers zouden WATERZAKKEN genoemd kunnen worden.

Een waterdraagSTER zou ook WATERJUFFER genoemd kunnen worden. Allen in bezit van een WATERHOUDER.

Of is een WATERHOUDER iemand die anderen een slok misgunt?"

Dorstlesser is een veel betere benaming voor dit figuurtje. Image
Deze tweesnuiter telt twee hoofden, twee monden en drie ogen! Dit varkentje werd in China geboren en heeft een hele eigen kijk op de wereld, overigens prachtig verbeeld in deze foto.

Image
Image Druppelvent (JackDruiper?)

Gebruikt iemand nog weleens de Nederlandse variant van Jack the Dripper; Jack de Druiper? 

Jack the Dripper, de bijnaam van de abstracte schilder Jackson Pollock, was op zijn beurt weer afgeleid van de Engelse seriemoordenaar Jack the Ripper.

Ach, ja na het nieuws van de bio-olieauto & de 6 lettergrepen (zie eergisteren) kon J.H. Schuppert natuurlijk niet achterblijven.

Onder het kopje Heliologica ontvingen we onderstaand mailtje van hem:

"Misschien bestaat er wel een prentenboek over het oude Arabie . Zo een boek zou als titel ARABIEVARIA kunnen hebben. Men zingt daar ARIADUETJES die op ARANA-APERIJ gelijken. In de OCEANOLOGIE bestudeert men de BIOVARIATIE gewoonlijk in MAORIPYJAMA. De mogelijkheid om een ARIA te schrijven voor OCEANIE moet overwogen worden. (Gegroet weer eens; J.H.)"

En zo komen we met de geconstrueerde optie Arabiëvaria zelfs op 7 lettergrepen en als we in zee gaan met Oceaniëaria (of met streepje vanwege klinkerbotsing Oceanie-aria) zelfs op 8!

In Kidsweek - weekkrant voor jong Nederland - stond deze mooie stapeling van voorvallen en woorden.

Image
Image

Voortbordurend op het nieuws van gisteren merkten het platform voor Signalering Onjuist Spatiegebruik terecht op dat bio-olieauto een uitzonderlijk woord is. Niet alleen telt het 8 klinkers, het heeft bovendien maar liefst zes lettergrepen!

We renden meteen naar ons archief. Was zeeeendenei nou het record tot nu toe? Of had onze trouwe J.H. Schuppert niet eens wat moois gefabriceerd met 8 klinkers? Ja, verdomd was het niet zooooievaar, te lezen als ZOOooievaar.

En als wij ons niet vergissen kwam hij ook nog eens met de constructie zeeooiaaier aanzetten: "Als we het met klinkers willen doen gooit men een ooi in zee, krijgt er medelijden mee, springt er achter aan en troost het en zie daar zeeooiaaier is geboren. Maar liefst 9 klinkers op een rij!" Maar kan dit? schreven wij op 7 februari 2006 er bij. 

En die lettergrepen dan? Zijn we nooit verder gekomen dan vijf, met een woord als degenereren bijvoorbeeld? Nader onderzoek is gewenst.

Image Dit stukje over een auto die plantaardig loopt kregen we via het platform voor Signalering Onjuist Spatiegebruik.

Dit platform nagelt op www.spatiegebruik.nl onjuist gebruik van de spatie dagelijks aan de schandpaal.

De juiste schrijfwijze is overigens bio-olieauto. Als je woord snel probeert uit te spreken vlieg je bijna uit de bocht...

Beste vakantieman we gaan er even een paar dagen tussen uit.

Doet ons er aan herinneren dat we het ook nog een keer over de garantieman moeten hebben.

Een automerk voert deze figuur namelijk op om de betrouwbaarheid op te vijzelen.

Geheime boodschappen kunnen volgens de Bond tegen het Vloeken met handige technieken, zogenaamde backmasking, in cd's aangebracht worden.

Aanleiding voor deze vergaande beschuldigingen vormen de liedjes van K3, waarbij achterstevoren woorden als godverdomme en massamoord vallen te beluisteren...
Image
Uit email van Wim Klerkx: "Geachte redactie, er zijn weer nieuwe werelden voor mij open gegaan na het intikken van een elfletterwoord in Google. Om recht te doen aan de veelheid van betekenissen van 'comfortzone' heb ik een collage van Google-resultaten gemaakt."

"Je moet bereid zijn je comfortzone te verlaten" - Datanewsjobs Headhunter An De Jonghe van Ulysses Consulting neemt geen blad voor de mond. Ik erger mij aan mensen die een waas van geheimzinnigheid rond hun persoontje ...
brusselnieuws.be : Stadsleven, Onduidelijkheid en verwarring rond ... De straten rond de Grote Markt en het Agoraplein vormen sinds 2004 een zogenaamde 'Comfortzone.' In zo'n zone is de wagen niet welkom en gaat de aandacht ... 
Alpha Online - Christelijk Nieuwsblad - Comfortzone Dan zijn de shirts van Comfortzone wat voor jou. Nelinda Troost (vrouw van gospelartiest Gerald Troost) kwam eind vorig jaar op het idee om een paar leuke, ...
PublicatieTemplate Het effect van vloertype, luchtsnelheid en stralingstemperatuur op de comfortzone van pas gespeende biggen en biggen van 11 weken is bepaald. ... 

Gisteren waren we in Schiedam en we passeerden een mooie vorm van tegenspraak. In de villastraat voldeden de huizen niet bepaald aan het straatnaambordje. 

En even verderop, bij de Lange Haven troffen we een illegalerie aan...

Een illegale galerie, een galerie met illegalen of wellicht een trefpunt van kunstvervalsingen? Wij waren gehaast op weg naar een afspraak en dus niet in staat tot nader onderzoek. Maar het woord illegalerie spookte nog lang in ons hoofd.

Die ochtend hadden we namelijk ook net gelezen dat een tent als W 139 zich geen kunstenaarsinitiatief meer noemt, want dan komt men door ambtelijke regels niet in aanmerking voor subsidie, maar met de omschrijving 'productiehuis / tentoonstellingsruimte voor actuele kunst' gaan wel alle deuren open. 

 

Pinbonbakje. Kinkerstraat, Amsterdam.

Image

Met dank aan de informatieve weblog www.ctrlaltdelete.org  van Peter Luining.

Na het werkongeval waarbij onze computer was verongelukt hadden we mooi ons verdriet over die ongeluksdag kunnen wegspoelen met het carnavallen.

Maar helaas hebben we door te wachten op het verlossende antwoord betreffende de levensvraag van onze harde schijf geen tijd gevonden om af te dalen naar een kieltjesbal.

Van de weeromstuit hebben we afgelopen zondag - toen niemand keek - de polonaise maar in ons eentje gedaan.

We zijn weer in de lucht!

We waren namelijk genekt door een elfletterig fenomeen op onze computer: unmountable. Voluit luidde de boodschap unmountable-foot-volume en na inspectie van de computer bleek dat de harde schijf onherstelbaar beschadigd was.

En toeval of niet dat gebeurde allemaal op 11 februari (precies 2 jaar en 1 maand na de start van dit weblogement) net toen we die dag van plan waren om voor de verandering eens flink uit te halen met de plaatsing van verschillende bijdragen.

Die bijdragen houdt u te goed, eerst maar weer de software terugplaatsen...

Image

Lekketoeter (leukeclaxon?) op ondoorgrondelijke wegen.
Image

achterlands / wippen bomen / op verkoolde zon
Nog even terugkomend op het item ironieteken, er blijkt wel in de ondertiteling die voor doven gebruikt wordt een sarcasmeteken te bestaan namelijk een uitroepteken tussen haakjes (!). Zoals in de zin; "Gerard? Die is toch wel zo aardig (!)."

Een mooi voorbeeld van een bitter, bijtend (= sarcastisch) nieuwsbericht is de bonnenregen tijdens smogalarm.

Image

Ter gelegenheid van de boekenweekthema 'Lof der  Zotheid' heeft de stichting CPNB een ironieteken laten ontwikkelen.

Image

Grafisch ontwerper Underware heeft deze klus geklaard, met bovenstaand resultaat. Via www.cpnb.nl kunt u dit ironieteken in verschillende lettertypes downloaden.

Maar toch hebben wij het gevoel of er al eerder zo'n ironieteken is ontworpen. En dat blijkt ook want wij vonden bij Wikipedia een gespiegeld vraagteken als ironieteken - overigens had het sarcasmeteken nog geen invulling - en wat te denken van de combinatie uitroep/vraagteken in een zin als "Ben je gek geworden?!". En ergens anders lezen we weer dat een omgekeerd uitroepteken ooit als ironieteken is voorgesteld...

Image
Vervolg van gisteren. Met dank aan Wikipedia.

Het woord bamboucheur (of bambocheur) komt uit het Frans waar het in 1821 opduikt, afgeleid van het vroeg achttiende-eeuwse bambochade, "(schilderij van een) uitspatting", wat weer een vertaling is van het Italiaanse bambocciata, dat een schildersgenre van kroegvoorstellingen aanduidt.

Dat woord is weer afgeleid van de bijnaam van de Nederlandse schilder Pieter de Laar die in Rome dit genre introduceerde: Bamboccio, de ledenpop. 

Het gebruik van het woord was functioneel in de standenmaatschappij waar men een eufemisme nodig had voor een man van hogere stand die bij de lagere stand gewoon een zuiplap genoemd zou worden. Tegenwoordig nog gebruikt voor studenten uit hogere kringen die eenzelfde gedrag vertonen.

Image Het woord bamboucheur kwamen we tegen in een stuk over de overleden Haarlemse schrijver Louis Ferron.

In Wikipedia staat een mooie omschrijving van bamboucheur: boemelaar, iemand die habitueel aan de zwier tijdens het pierewaaien zijn geld verbrast aan drank. 
Nog meer dorstnieuws.

'Opgerommeld' uit het woordenboek: het woord dorstrommel, te lezen als dorst-rommel maar officieel is de uitleg dors-trommel.

En uit ons archief; op 8 juni 2005 waren we, bij een googletocht naar Belgische bieren, een Museum van de Dorst in de buurt van Ieper op het spoor gekomen. Zie http://www.desnoek.be/

 

Krabben houden elkaar tegen om uit de mand te komen.

Krabbenmand wordt het fenomeen genoemd waarbij vrouwen elkaar onderhuids naar beneden halen op weg naar de top.

Doet ons denken aan de titel van een VPRO-programma waarin dit verschijnsel ongetwijfeld aan bod is gekomen: 'kutnijd of solidariteit'.

Na al dat overdreven paasjubelen is deze foto van het Haagse patatpaleis zoals wij die aantroffen bij www.cioran63.com (van Marcel 'eigen link eerst' van Eeden) een uitkomst.

Image
Image

Image
Image

We lazen over een middelbrand en zochten het uit.

Middelbrand is een van die vele codewoorden (naast bijv. vliegvuur en fakkelbrand) die de brandweer hanteert en staat voor een brand waarvoor de eerste uitgerukte bluseenheid versterking behoeft van nog een bluseenheid.

Een middelbrand wordt ook wel middenbrand genoemd. Meer brandtermen www.brandweer.nl

Image

Volledig luidt deze door Nico L. uit de Metro geknipte kop: "Teeuwen zingt geen karaokeshit."

Soms scheelt het maar een letter.

Geen bouwsteiger maar een vouwsteiger.

Geen doordrammer maar een boordrammer.

Geen buurvrouwen maar huurvrouwen.

Omstreden Belgische website probeert met de leus 'Liever geen berouw. Huur een vrouw!' klanten te werven voor een webwinkel. Maar politieke organisaties vinden de huurvrouwen geen ludieke actie maar een seksistische provocatie. Oordeel zelf: www.rentawife.be  

(Hele opzet is natuurlijk afgekeken van film Rentafriend dat weer een kopie was van een project van Gijs Muller)

Terwijl wij in de trein aan dit tekeningetje werken,

Image

maakt behulpzame man aan toeristen duidelijk dat we net het station van Headvillage gepasseerd zijn.

 
Op 1 april werd er hard gewerkt aan het spoor. Gelukkig wisten wij dat en kwamen wij via omwegen dus op tijd op onze opening (zie 28 maart) in Schiedam. In de trein troffen wij het raadselachtige woord profielvrij aan in de Rails.

Image

"Op het station Zwolle hangt dit bord. 'Pas op! u loopt niet profielvrij' betekent dat je binnen het profiel van de trein loopt. Als je een tekening maakt van twee rails met trein erop, dan lopen de wielen op de rails, maar een stuk van de trein steekt eroverheen. Als je daar nietsvermoedend tussendoor loopt, zou je geraakt kunnen worden."


 

'Gossiemijne is een bastaardvloek (zie God)' volgens het woordenboek. Bastaardvloek is een vloek die opzettelijk verminkt is en daardoor onschuldiger klinkt b.v. potvolblomme...

Image
Wij zijn op zoek naar een eigen stripfiguurtje, misschien dat kwetsbabaar (inderdaad zonder r nog kwetsbaarder) in de richting komt. Ook gossiemijne is opzettelijk nog fouter gemaakt.

Image
Nog meer nieuws uit de Jeneverstad.

Want in Schiedam en omgeving is een kattennanny actief. Tijdens uw afwezigheid kan zij uw geliefde huisdier verzorgen. Tevens let zij op de post en geeft de planten water.

Ook kan de kattennnanny Reikibehandelingen geven aan uw kat.

Hoe die handopleggingen precies toegepast worden vermeldt www.kattennanny.nl helaas niet. 
Image

In Schiedam vindt van 1 april tot en met 13 mei de tentoonstelling van Galerie 93 plaats in Pand Paulus, Korte Havenstraat 125. Opening zondag 1 april om 16.00 uur.

Meer info: http://galerie93.risee.net 

Soms heb je van die dagen dat je van alles hoort; een grabbelton die de boventoon voert vandaar grabbeltoon.

De act met de wisselende aanvallers van het kwakkelende Nederlands Elftal wordt in de Volkskrant omschreven als spitsensaga.

Een werknemer van het Rode Kruis krijgt de term oplapwerker opgeprikt.

Kregen we de zin (4x11!): Dieetgoeroe SonjaBakker verafschuwt dropgebruik. 

En naast de aanvulling belspelslet (zie 21 maart) die in weblogland wel gevoerd zou worden, meldt Momentenzorg - naar aanleidng van de zelfdoding van een Frans scholiere in Amsterdam - ook het macabere woord paddomeisje zoals te lezen viel in De Pers.

Image

Het was mooi weer en we zagen mensen lopen met een vitatas, de afkorting van een vitaminetas. Wij stelden ons voor dat naast de wekelijkse onbespoten groentekist er nu ook een goedgevulde vitaminetas te verkrijgen is bij de biodynamische groentenier.

Van vitatas naar autipas is een kleine stap in de taal maar een grote stap in beleving.

De overheid heeft namelijk het voornemen om autisten een eigen pas te geven in verband met problemen met identificatie bij bijvoorbeeld arrestatie. Maar omdat autistenpas niet lekker bekt zal dit document de ambtelijke term autipas opgeplakt krijgen.

Over opsluiten gesproken (zie gisteren), er zijn plannen voor een megalomane zadenbunker. Sommige mensen spreken liever van een zaadbank maar vanwege de verwarring met de spermabank wordt deze term niet vaak gebruikt.

Op Spitsbergen (dat we nog kennen van de prachtige bankbiljetten, zie 7 juli 2006) zal ver van de bewoonde wereld een opslagbunker verrijzen waarin twee miljoen zaden opgeslagen zullen worden.

Als er een ramp mocht voltrekken kunnen we daar altijd nog zaaigoed vinden...

Image
Image

Opsluitband voor in de tuin, om het terras bijelkaar te houden. Soms spreekt men ook wel van opsluitrand.
Image
Wij hadden een kleine presensatie. Wij morsten koffie over de uitnodigingskaart van Lokaal 01 te Breda. En verscheen daar niet een fluisteraar?

Image

De titel van de tentoonstelling 'pre sensatie' is een mooie aankondiging voor een sensationele presentatie. www.lokaal01.org
In de Metro van gisteren (dank Nico L.) stond een stuk over een bedreigde belspelbelg.

Want ook in Belgie zijn de rapen gaar wat betreft die frauduleuze belspelletjes. Een presentratice van zo'n programma zou haar leven niet zeker zijn na diverse bedreigingen. In de volksmond gaat zij al door het leven als belspeldel.

Er is zelfs een speciale website gelanceerd - www.belspeldel.be - waarmee je kan protesteren tegen de belspelfraude. Ook bevat deze website onthullende filmpjes over de opzichtige praktijken met o.a. het bekende 'si = is incident'.

Image

Nog een plaatje, 'wrabguchter', uit de oude doos (zie ook 10 november 2005, dank Arnold W.)

We kregen van onze vaste klant Nico L. het woord diplomabank aangereikt. Bij de diplomabank kunnen bedrijven controleren of een sollicitant geen nep-diploma heeft en niet liegt over zijn c.v.

Een mooie aanvulling op alle bankgerelateerde zaken (kledingbank, kapstokbank etc) die we op 19 januari naar voren schoven. 

De geldbanken zitten in onrustig vaarwater. De ene overname volgt de ander op. Maar soms besluiten banken samen te gaan zoals in het geval van ABN Amro en Barclays. Verwijzend naar het voornemen van deze twee banken sprak iemand op de radio over een 'aardig fusiebankje'.

Image Qu'est-ce que c'est?

Een publicatie met Franse stenografie kregen we tijdens een boekenmarkt in ons handen geduwd. 'Met deze geheimtaal kunnen jullie wel wat' luidde de toevoeging.

En inderdaad de priegelige tekentjes die nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn spreken tot de verbeelding.

Natuurlijk zal er nog steeds gebruik gemaakt worden van deze techniek bijvoorbeeld om vergaderingen vast te leggen. Benieuwd hoe ze neologismen (nieuwe woorden) vastleggen, zou daar een instituut voor bestaan?
Image

Image Deze tekening van onze hand stond in de Groene Amster-dammer van vorige week. 

De paddomoraal (van gisteren) komt uit de Groene Amsterdammer van vorige week.

De volledige titel van het artikel luidde: 'Flippen op de paddomoraal' en handelde over de onrust naar aanleiding van de dood van het Franse paddomeisje.

In hetzelfde nummer viel een ander mooi (werk)woord te ontdekken in een bespreking van de gedichten van Ruth van Rossum. Naar aanleiding van de zinsnede "Er was geen plechtigheid waarbij men / rond te kleine kist. Geen kamertje van nachtadem / viel er te ruimen dan in eigen hoofd" veerden wij omhoog en hielden nachtademen stevig vast. 

En in de bespreking van 'De zin van het leven' staarden wij langdurig naar de gebezigde term deugdethiek


Image

Dochterlief ploegt door boekje met Woordzoeker en schuift lange lijst met elfletterige woorden onder onze neus.

Naast aanmoediger, malversatie, paaskleding, spoorwegman, wangestalte vallen woorden op als getuigheden en leeddragend.

Van Peter S. krijgen we per e-mail daarentegen de ultrakorte mededeling: 'rechthoekig buisprofiel (of profielbuis) volgens EN 10219'.

Image


Tekeningen VII: 't Dwaze Licht

Deelnemende kunstenaars:

Dodo Albrecht, Rachel Bacon, Channa Boon, Noelle Cuppens,
Lilian van Herpen, Marjolijn van der Meij, Helénè Penninga,
PJ Roggeband, Yumiko Yoneda.

Opening zaterdag 12 mei 17 uur.
open van zondag 13 mei tot zondag 27 mei
donderdag t/m zondag van 13 - 17 uur.

HOOGTIJ # 7 vrijdag 25 mei van 19 - 23 uur.


QUARTAIR Toussaintkade 55 Den Haag


Image

Overzicht van tentoonstelling van Galerie 93 in Pand Paulus te Schiedam. Nog te zien tot en met zondag 13 mei. Meer info http://galerie93.risee.net

In september gaan we weer verder met 'het proces van de eeuw'. Wij houden tot die tijd ons hart vast.

Image

He, wat krijge we nou? Woorde schiete te kort - Dan wille die vanDalen ook nog vier gespecieliseerde elftalige woordeboeke make(me compute, biznuss, iets mediesch en tegniek)...

Image

Image

Wij kunnen al genieten van die punt achter druppelstop.

Het broedseizoen is begonnen en dan zal ook het alarmtellen weer van start gaan. 

Bij het alarmtellen wordt een bepaald gebied gedurende het broedseizoen (begin mei - half juni) vijf keer bezocht, met tussenpozen van twee weken. Men werkt bij voorkeur in duo’s. Tijdens de alarmtelling registreren de tellers broedparen van de grutto, scholekster, kievit, tureluur en wulp. Daarbij noteren ze vooral het gedrag van de vogels. Daaruit valt af te leiden of het gaat om vogels met een nest of vogels met jongen. Fel alarmerende vogels geven aan dat er (nog) sprake is van jongen.

Een telling dient bij voorkeur plaats te vinden in een relatief groot gebied (polder) van minimaal 200 ha met natuurlijke grenzen zoals wegen, boezemwateren en bebouwingslinten. De alarmtelling biedt een verrassend inzicht in hoe weidevogels gebruik maken van het gerealiseerde beheer in de hele polder.  

Veendichter Hans Krüse heeft over dit voor velen onbekende fenomeen een speciaal gedicht geschreven.

 


We zitten nog wat op Google met de term onderkoppen te stoeien als we op een foto van dit donderkopje stuiten.

Image

'De onderkant van de kop van een kikkervisje, sterk vergroot. In plaats van een mond bezit het kikkervisje een verharde onder- en bovenlip waarmee het algen schraapt van planten of in dit geval van de lens'. 

Image

(wederom tekening van Bernice R.)

Een fraai staaltje van onderkoppen oftewel onderhuidse styling.

Image

Op affiches voor het (nieuwe?) blad Mindmagazine - 'psychologie voor een leuker leven' luidt de onderkop - staat groot 'herken je persoonlijkheid' aangekondigd.

'Herken je persoonlijkheid: word een leuker mens door meer zelfkennis'.

En ook facereading maakt daar onderdeel van uit: 'wat je gezicht je onthult'.

Image

(tekening Bernice R.)

Gortdroog.

Niet alleen op het Veluwemassief maar ook op andere plaatsen heeft de brandweer de hoogste droogtecode afgegeven. Dat betekent dat het in die gebieden extreem droog is en hard waait waardoor de kans op brand zeer groot is.

Het Parool spreekt trouwens al van een 'houtskoolschaarste' vanwege het massale barbecuen met dit mooie weer. 
 
Omdat wij met de vrijmarkt een winterjas hebben gescoord hopen wij op kouwer weer. We kregen trouwens nog ingefluisterd dat een weerman op de Drentse radio het vroeger altijd had over nachtvorst op klomphoogte.

Klomphoogte en we staan weer met beide benen op de grond!

 

 

 


Even dreigde het woord tussen wal en schip te vallen. Maar gelukkig bracht NRC Handelsblad de mooie term poliepdrama weer onder ons. 

Image

Dank Nico L.

Veel mensen gaan met dit weer nog ff snel op vakantie in eigen land.

Terwijl D-reizen ons probeert te verleiden naar verre oorden af te reizen.

Onder het motto 'boek nu - betaal later' staan plaatsen op het programma als 'Corfoetsie', 'Curagauw' en de elfletterige bestemming 'Meteenerife'.


Image

Benieuwd hoe het afloopt, klik dan op Lees verder...


Image

Soms krijgen wij het in onze schoot geworpen: heerlijke verbasteringen. Deze strip in de Donald Duck doet een duit in het zakje.

Wordt vervolgd.

SCHADEKAART met DUINGEZICHT

Image
Image


We waren het bijna vergeten maar bij het opruimen van de krantenmand kwam de vrijevoeter weer tevoorschijn. Op dinsdag 3 april trokken de intrigerende kop en dito foto onmiddellijk de aandacht.

Image

Shawls om het hoofd en grote zonnebrillen moeten herkenning voorkomen. De vrijevoeter (omschrijving van de rechtbank) is wel verdacht maar mag gewoon na iedere procesdag naar huis - op vrije voeten...

 

Een reactie misschien wel naar aanleiding van de winkelwagen.

Waarde heer Roggeband,

Een aardige elfletterige kwam gisteren in mij op.. toetoeteren: "pleegt U wangedrag in het verkeer, dan is het waarschijnlijk dat de andere automobilisten U zullen toetoeteren."

Met vriendelijke groeten,

Jan van G.

De Britse prijs voor de vreemdste titel van een boek is dit jaar gegaan naar 'Stray Shopping Carts of Eastern North America: A Guide to Field Identification' van de kunstenaar Julian Montagnue.

Het boek is een ode aan de winkelwagen. De fotograaf struinde zes jaar lang stad en land af naar verlaten, vernielde en omgebouwde boodschappenkarretjes. Na het vastleggen op de gevoelige plaat werden de zwerfkarren gecategoriseerd. Een prachtig overzicht van dit jaloersmakende classificatiesysteem treft men ook aan op www.strayshoppingcart.com  

De winkelwagen wordt natuurlijk ook gebruikt als metafoor in webwinkels. Het is dan een link naar een overzicht van alle gekochte artikelen.

En met dank aan Wikipedia, een rijdende winkel wordt trouwens ook een winkelwagen genoemd zie bijv. SRV-wagen.

Er is een internetbank (Binck) die klanten van andere banken probeert te verleiden met een knalgroene overstapmap.

Image

Er is een tijdschrift (Sante) die abonnees eenmalig een gratis botoxbehandeling aanbiedt.

 

'Een jungle op je bord? Dat kan ! Met Junglepasta, in de vorm van spannende dieren zoals tijgers, beren, krokodillen, gorilla's en meer.'

Om het eten op te leuken heeft Honig naast Junglepasta ook Sprookjespasta op de markt gebracht met o.a. vormpjes als prinssessenmuiltjes en kastelen...

Image

Volgens welingelichte kringen bestaat er in de catagorie 'fun-eten'ook nog zoiets als Disneypasta.


Wat een spanning in de voetbalcompetitie.

Rond deze tijd vinden talloze ontknopingen plaats in vele sporttakken vandaar dat Studio Sport deze periode heeft uitgeroepen tot finalemaand.

Aanjager voor dit stuk was echter het woord finaletafel.

In de immer aan populariteit winnende Pokertoernooien eindigen de beste spelers aan de finaletafel om aldaar uit te maken wie er met de pot vandoor gaat.

Image

Met dit warme weer biedt een koeltechnische oplossing natuurlijk uitkomst.

We werden gewezen op het koudebureau. Aanmekaar geschreven en in de luxe variant uitgevoerd dus bureau in plaats van buro.

Als klap op de vuurpijl - vergeef ons de woordspeling - is het koudebureau getooid met de bedrijfsnaam IJskoud! zie www.ijskoud.nl

Het woordspelen doet ons denken aan de ooit in punkkringen actieve schrijver IJsbrand Koudvuur.


Image

Illustratie Groene Amsterdammer #16, pag. 43

Schijnt in te zijn.

Toen we voor het eerst hoorden van klikgesprek dachten we aan bellen met de anonieme tip-lijn.

Bij een klikgesprek gaat men echter elkaar aftasten, kijken of het klikt. Een voorgesprek dus voordat het echte sollicitatiegesprek plaats zal vinden.

Nog wat varianten. Knipgesprek (zoals gevoerd bij de kapper) of knikgesprek (zoals bij vraaggesprek waarbij interviewer met hoofdbewegingen meeleeft). 


Image

Het mooie een-tweetje pingpongbar / stadscircus troffen we aan in weekblad de Echo (voor Amsterdam e.o.).

Onderzoek leert dat in het elfletterige Maagdenburg trouwens ook een Pingpongbar gevestigd is en wel aan de Sternstrasse 8 om precies te zijn. Deze tent bedient zich van onderstaand logo.

Image

Geachte redactie,

Jeltje van Nieuwenhoven blijkt te zijn aangesteld als ambassadeur van het openbaar vervoer. (http://nl.wikipedia.org/wiki/OV-ambassadeur).

Zij brak onlangs een lans voor de ov-fietsverhuursysteem, want in het natransport is volgens Van Nieuwenhoven nog een braakliggende markt te ontdekken.

Door een abonnement te nemen op de ov-fiets regel je je natransport: de trein brengt je naar een station maar nog niet precies waar je wilt zijn. Dan is er het natransport om als een soort nazorg het vervoergebeuren geheel op maat te regelen.

Wij zijn onder de indruk.

Groeten Wim en Marlie

Op de burelen van de Groene Amsterdammer buigt de eindredactie zich over het woord criminiteit. Zou dat bedoeld zijn als hele kleine criminaliteit (niet je hand uitsteken bijvoorbeeld)of dat de daders steeds jonger worden?

In het land der geweren was er daarentegen crimaxiteit. Een schutter, twee handgeweren, drieendertig doden. Wat een rendement.

Op Ebay kun je al bieden op domeinnamen die verband houden met dit drama. Er wordt een hoge opbrengst verwacht van bijvoorbeeld techkilling.com

Hoorden wij het goed in de reportage op Radio 1, wegwerpmouw?

Image

Bij het VU-medisch centrum te Amsterdam mag niet meer in de hand geniest worden. Om de verspreiding van bacterien tegen te gaan moeten medewerkers een wegwerpmouw gaan dragen en daarin niezen en hoesten.

Saillant detail: na drie keer niezen of hoesten moet de mouw vervangen worden!


Door dat gedoe met het barbecueen schiet ons opeens het woord vleesaltaar weer te binnen dat we vorig jaar kregen opgestuurd (van wie ook alweer?) maar waar we toen niets mee hebben gedaan. We zullen ons nederig opstellen en het meer dan goed maken.

Image

Image

Let u ook even op de twee zwarte 'eentjes' waaraan de spies is bevestigd!

Afkomstig uit www.samantha-scrap.nl/Stanswinkeltje.htm

Culigrillen is helemaal hot.

We spreken niet meer over meer barbequen maar culinair grillen. Hang het ordinaire speklapje, hamburger of kipfileetje maar aan de wilgen. Tegenwoordig doen we aan outdoor cooking en de bedrijver van deze edele vorm van eetkunst heet natuurlijk culigriller.

Image

Aanmaakhout?

Aangestoken door duizendblad hebben we het citaat met een duizendstip (materiaal: edding 400) opgezadeld.

Image

Tilburgpost: "Een nestblijver is volgens Van Dale een ei van steen dat men in een nest laat liggen. Deden wij vroeger ook, als voorbeeld voor de kippen..."
Nieuwe uitleg voor een nestblijver is een kind dat altijd bij de ouders blijft wonen, tot op hoge leeftijd.

In het Tilburgs zijn het 'houwkènders'; die houd je voor het leven, je komt er niet van af!!!"


Image

Het afvuren van lachsalvo's schiet door onze kop...

Image

Anagram(!), onderdeel van de tekstwerken van Tauba Auerbach, zie www.taubaauerbach.com

Image

Over turbulentie gesproken mogen de luchtzakken - hier het ademsysteem der dino's - natuurlijk niet ontbreken.

Een knap staaltje kruiwagerij.

Voor het nieuwsbericht over lichtgewonden bij hevige turbulentie leest u alles bij www.vliegervaringen.com maar helaas niets bij www.turbulentie.nl

Image

Turbulentie levert trouwens prachtig abstract werk op.

Wat wordt het vanavond met de grote Donorshow in gedachte: opklaringen of een knevelavond?

Image

Met dank aan onze trashtowner.

Image

'Ik noem u Eeuwige Ongeziene'.

Met bovenstaande zin begon Miriam Sterk haar Brief aan God; waarin ze God typeert als een 'eeuwige onzichtbare' reisgenoot.

Aan aanjager van dit E.O. onderdeel van het radioprogramma De Ochtenden haalde de aankondiger het verschijnsel luxaflexgod aan...

Luxaflegod als Eeuwige Ongeziene.

Image

Elfletterige woorden uit de 'Wereldschandkroniek' van Jorge Luis Borges.

Een grondzeiler is een windmolen waarvan de wieken over het erf rondom de molen scheren. Dit type windmolen is vaak gebouwd op plekken met weinig windbelemmering.

Wilt u grondzeilers zien, ga dan mee met de veendichter op 28 mei naar de unieke (want nog enige werkende ter wereld!) Molenviergang te Aarlanderveen, in de buurt van Alphen a/d Rijn. In het kader van 'Jaar van de Molens 2007' zal deze tocht plaatsvinden langs de vier molens die trapsgewijs het laaggelegen overtollige polderwater opvoeren naar de Oude Rijn.

Het volledige programma met o.a. fanfaremuziek en de polderhistoricus treft men aan op www.venenpodium.nl


Een modebroodje? Een aangeklede hap door de middenstand? Een pistoletsok, een jurkkadetje, tarweblouse, stropdasbol of tshirtgebak?

Image 

Image

Onze tomatenbril uit de Groene Amsterdammer # 20, blz. 41. 

Over angsten gesproken, ook Bokito kan de nodige negatieve energie hebben opgeroepen.

Image

Aangestoken door het satanofobie gaan we via www.angstlijst.nl op zoek naar andere elfletterige angsten.

Wat je kunt het niet zo gek bedenken of mensen zijn er wel bang voor. Wat te denken van aurorafobie: angst voor Noorderlicht? Of bang voor rivieren (potamofobie)?

Er zijn mensen die niet tegen kleuren kunnen (chromofobie) of alleen onpasselijk worden van de kleur zwart (melanofobie).

Natuurlijk bestaat er ook angst voor getallen (numerofobie). Voor 13 of het Getal van het Beest kunnen we voorstellen maar misschien roept 11 ook wel nare gevoelens op. Als u iemand mocht weten, we houden ons aanbevolen. 

Omdat de digitale nieuwsbrief van van Dale genaamd Taalpost toe was aan de 666-ste aflevering stond er een verwijzing naar Wikipedia (dank Edward R. voor dit gevaarwoord);

"Hexakosioihexekontahexafobie is een specifieke fobie voor het getal 666. De naam is samengesteld uit de Griekse notatie van het getal plus het woord fobos (angst).

Deze angststoornis doet zich voor in christelijke culturen. In deze culturen staat het getal voor kwaad dat ook wel wordt aangeduid als de duivel/satan.

De fobie kan dus worden gezien als een variant van satanofobie. Van een echte fobie wordt pas gesproken als er vermijdingsgedrag optreedt, er sterke fysiologische reacties zijn of als de angst het sociale leven van een persoon in ernstige mate ontregelt."

Het prachtige elfletterige woord tijdsdiepte is opgedoken door Gerda B.

'Ik ben nu bezig in Ede waar een enorm kazerneterrein om herbestemming vraagt. Het gebied vormde vroeger een buffer naar de Veluwe. Een stadsarcheologe vertelde mij dat er sprake is van een enorme tijdsdiepte: het blijkt een walhalla te zijn voor archeologen. Ik vind het een mooi woord en gebruik het dan ook veelvuldig met voldoening.' 

Zelf gingen we nog even op zoek naar hoe het woord gebruikt wordt, Googlecitaat: "De bewonerssporen in het Utrechts-Gelders zandgebied hebben een grote tijdsdiepte: de oudste vondsten dateren van zo'n 250.000 jaar geleden." 

Maar tijdsdiepte heeft  het ook in zich om uit te groeien tot een pseudo-filosofisch stopwoord, zoals navolgend Googlecitaat aantoont: "Op het oog is ze waterdicht, maar ze gaat voorbij aan tijdsdiepte..." 


Image

Image

'Van Tarzan, Superman en Mozes tot Citizan Kane, Harry Potter en Paddington, de kunsten wemelen van de adoptiekinderen. Ze zijn een garantie voor drama, actie en emotie.'

In een stuk van Wilfred Takken in de NRC (van 13 apri 2007) wordt niet alleen aandacht besteed aan de adoptieheld maar komt ook het adoptiekind op het verkeerde pad aan bod.

Want vaak stijgt de adoptieheld in macht en aanzien maar het kan dan ten goede (Annie!) of ten kwade aflopen. Vooral jongens gaan het slechte pad op en als voorbeeld van een adoptieboef wordt Freddy Krueger uit 'A Nightmare on Elm Street' aangehaald.

Gelukkig wordt Freddy (product van een groepsverkrachting, afgestaan voor adoptie) die later uitgroeit tot een kindermoordenaar met messen als nagels aan de vingers van zijn handschoen uiteindelijk gedood door zijn dochter die op haar beurt ook weer geadopteerd is... 

Op Youtube is Nederlands volksliedje opgedoken van Jimi Hendrix

http://www.youtube.com/watch?v=MyNbInT9TD4

Image

Image

Talibancommandant genoot ervan om onthoofdingen per video de wereld in te sturen maar van showman Mullah Dadullah zullen we sinds de voor hem dodelijke militaire operatie van zaterdag niet veel meer vernemen.

Laatst kwamen wij nog eens langs De Gouden Kooi, dat is met recht een echte terreurshow geworden. 


Image

Even de lijn doortrekken van de afgelopen berichten: Den Haag en 'Vroege Vogels' en zie de strooievaar is daar. 

Hoorden wij niet bij 'Vroege Vogels'  het woord nectarkroeg voorbij komen? 

Image

Image Voor de tentoonstelling in Quartair Den Haag hebben wij een selectie gemaakt uit onze tekenachtige bijdragen voor 'Dichters & Denkers' - de literaire afdeling van de Groene Amsterdammer uit de jaargangen 2006 en 2007.

Waarde Heer van Griethuysen, dank voor de fietspyjama met diefstalrem

Image

Het merkwaardige woord filestoetje figureerde in een stuk over de eerste keer (op vakantie) in het Brabants Dagblad.

Image

Image

We hebben het even opgezocht. Een braadharing wordt gebakken (niet gebraden?) en in de azijn gelegd.

Image

Toepasselijk, want menige haringkaker zal vandaag 'gebraden' worden als het AD de grote haringtest bekend maakt.

De Berlijnse Boekentoren draagt als titel 'Der Moderne Buchdruck' en bevond zich op de Babelplatz waar in 1933 de boekverbrandingen plaatsvonden.

De Boekentoren stond er tijdelijk in 2006, ter (culturele?) promotie van het WK voetbal....

Een ander monument op dit beladen plein, bestaande uit een glazen plaat waaronder lege boekenkasten te zien zijn is wel een herinnering aan de boekverbrandingen.


Een boekentoren van een geheel andere orde staat in Berlijn.

Image

De Boekentoren kwamen we op het spoor door het onvolprezen Avondlog van Wim Noordhoek.

De beeldbepalende toren is rond 1933 ontworpen door de Belgische architect Henry van de Velde en herbergt de bibliotheek van de universiteit van Gent.

Het gebouw is sterk in verval en er zijn plannen om het op te gaan knappen. De laatste jaren staat het bouwwerk sterk in de belangstelling, vooral door een zogenaamde Monumentenstrijd: een wedstrijd (gekoppeld aan tv en meestemmend publiek) waarin het winnende gebouw opgeknapt zal worden.

Saillant detail is dat boven in de top zich een waterreservoir bevindt, om het water ter plaatse te hebben in geval van brand.

Meer info www.boekentoren.be


Image Boekentoren te Gent

Image

Boerentoren aan de Schoenmarkt te Antwerpen. De naam Boerentoren is ontleen aan een bank die zich in de toren genesteld had en voornamelijk boeren als klant had.

Image

Image

Uit onze serie tekenachtige toevoegsels in de Groene Amsterdammer presenteren wij apenstreken

He, wat is dat nou nog een tepelschaar! Ja, deze komt uit een hele andere winkel. Te koop in de hoek met de SM Toys en wordt aangeprezen met de geweldige leus: 'veel pijn voor weinig geld'.

Image   

Uit de categorie Grote Dieren - tepelinstrumenten presenteren wij de tepelschaar.

Image

Deze tepelschaar heeft trouwens een fixatieschroef. We zijn nog op zoek naar de tepelruimer ook wel erwtentrekker genoemd.

Image
Op de afdeling 'Reiniging & toebehoren' vinden wij de altijd handige multischuif.

"Deze verstelbare schuif is te gebruiken om bijv. mest, voer, sneeuw of water weg te schuiven."

En uit de afdeling 'persoonlijke bescherming' van www.farmplaza.nl kozen wij het masker halfgelaats.

Image

Halfgelaats heeft een zweem van melaats - met uitslag bedekt, vlekkig: 'donkere inrijpoorten, melaatse gangen (M. Gijsen).

Uit de afdeling hoef- en klauwverzorging komt het doorloopbad.

Image

Mensen, dit bekt toch niet lekker: positiefdag?

Image

De stichting Nederland Positief roept de eerste dag van de zomer voortaan uit tot Positiefdag... 

Het gedicht 'Onder de horrelbomen' van Querulijn Xaverius, Markies De Canteclaer van Barneveldt (bezorgd door Marten Toonder) begint als volgt:

Over de horrelbossen rijlt de maan
boven horrelbomen.
Onder horrelbomen ben ik gegaan;
daar heb ik de weg zien lomen.

Breed en stillekil en blak
en zwart als kolegit; die laan.
Als glimmeglere chinalak
glom daarop de grote, bleke maan.

Het gedicht is opgenomen in de bundel 'Vleugeljaren' uit 1989.

Vleugeljaren is een speelse verwijzing naar vlegeljaren (= de jaren waarin opgroeiende jongens zich min of meer vlegelachtig gedragen, eerste puberteitsjaren). Zie bijvoorbeeld, om toch in de boekensfeer te blijven, 'De vlegeljaren van Pietje Bell'.


Gisteravond vielen we met de neus in de poetische boter: horrelbomen...

Image

Poetsmousse blijft nog even hoofddwalen.

Spreek het op z'n Engels uit en je krijgt een ondefineerbare afscheidng van dichters.

Een vorm van dwaalpoezie.

Nog zoiets, hebben wij het al niet eerder gehad over autopoets?

Doe hetzelfde met dit woord en je hebt zelfdichtende dichters...


 


De hele actie is natuurlijk al bizar - Kruidvat for kids (laat kinderen hun handjes wassen...) - maar het woord poetsmousse spant wel de kroon! 

Image

Onze Belgische correspondent wijst ons op een artikel in Trouw over het fenomeen pardongezin.

"De duizenden asielzoekersgezinnen die onder de pardonregeling vallen, hebben extra zorg nodig. Ze kampen vaak met gezondheidsklachten.

Voormalig asielzoekers kampen nogal eens met grote problemen die niet zonder meer over zijn door een verblijfsvergunning. Sommige ’pardongezinnen’ hebben jarenlang in kleine ruimten en in onzekerheid geleefd, en kampen vaak met een fysieke en geestelijke gezondheidsklachten.

Naar verwachting zullen veel ’pardongezinnen’ terechtkomen in probleemwijken. Daar raken ze wellicht ondergesneeuwd, vreest Pharos (kenniscentrum voor vluchtelingen en gezondheidszorg)."
Sekssteiger luidde de kop boven een artikel over een vissteiger aan het Brielse meer die niet alleen voor het vissen wordt gebruikt.

Omwonenden van het meer klagen namelijk over mensen die de steiger gebruiken als seksplek.

Steigerseks (doet denken aan: beter kleine die steigert dan grote die weigert).

Video sekssteiger: http://www.nu.tv/index.php?guid=21ea96cc8cfaaedaad97e20fc34ac9ef

Image

Waar moet de huichelkont gaan zitten? Misschien is er nog plaats op de genadestoel.

Een gedicht van Werner van Spaland gaf onbedoeld een voorzet die door Jet C. keihard werd ingekopt: huichelkont.

om om om om om om om
om meisjes
om meisjes die met hun kont huichelen

(fragment uit het gedicht 'Hallo vrolijke vis' van Werner van Spaland) 

 

Image

 


Image Condomaatje: het handige, kleine condoom-automaatje.

Meer info www.condomaatje.nl

Image

Pornokluwen lazen wij in eerste instantie als pornoklunen, dat weer doet denken aan porno en Kluun: de schrijver die nogal eens verweten wordt naast 'gesneden glijkoek' ook kankerporno te fabriceren...

Een beest van een ingenieus (vlees)altaar.

Image

Het smerigste plaatje (let op de gekwelde blik) van beest op vleesaltaar treft u aan bij 


Image

"Het is typisch Nederlands om direct boven de kolen te barbecuen. Een prettige crematie noem ik dat altijd." Citaat www.outdoor-cooking.nl

Image

Lieveheersbeestje worden in de volksmond ook wel (elfletterig) hemelkoetje of gelukskever genoemd.

Er bestaan overigens ook 11stipperige varianten naast bijvoorbeeld  2, 7, 9 of 15 stipperige lieveheersbeesten.

Volgend jaar wordt deze datum trouwens een bijzondere dag: 08-08-08


Veeltenerig? Meertenerig? Plustenerig?

Image

Fragment uit het verhaal 'Nooit meer Marseille' van de Belgische schrijver Luuk Gruwez. 


Image

Image

Van dichtbundel naar lichtbundel. Ook broodfilmer klinkt voordeliger. Het is trouwens de Japanse regisseur Seijun Suzuki die dit van zichzelf zegt.

We zien bij plaatsing van dit item dat hij zich ook bedient van elfletterige vormgrapjes.

 


Fragment uit Songloed, de nieuwste bundel van F. Starik

Image

Image

Als meedenken niet helpt, kun je altijd nog tegendenken.

Image

Dit broodmasker (we hebben nog geen goede elfletterige titel voor dit werk, suggesties?) verscheen in het zomernummer van De Groene Amsterdammer.

 

Edelachtbare heer,

Recent gevonden, hoewel het fenomeen natuurlijk al zo oud is als de tijden: de reeënbronst.

Ik citeer graag uit een nieuwsbrief: Hoewel de reeenbronst later begon, heb ik afgelopen weekend in Duitsland de eerste burlende herten gehoord. Hoe is de stand van zaken op de Veluwe

En een van de reacties op dit bericht: Meestal begint de bronst als eerste in het Nationale Park De Hoge Veluwe en vervolgens elders op de Veluwe. Begin september hoor je de herten al roepen in het park, terwijl bij ons in de vrije wildbaan de herten pas in de derde week beginnen te roepen. Het is een prachtig spectakel om mee te maken. Al 42 jaar maak ik het mee en steeds weer ga ik uit mijn dak als ik dat oergebeuren meemaak.

En op een andere webpagina vond ik: Gisteravond trof ik een groep hindes die bezoek kreeg van een reebok. Schijnbaar heeft meneer nog geen genoeg van de reeenbronst. De hindes haalden hun neus op voor zijn kleine gewei en de reebok vervolgde zijn weg.

Hopende u hiermee van dienst te zijn geweest, Wim Klerkx


Image

Image

Image

Zomerschema
; ook wij gaan er even tussen uit. Wij zullen de komende tijd ons Weblogement dus onregelmatig bijvullen.


Image

Het productieve woorddeel risico komt steeds vaker voor in samentrekkingen zie o.a. riscoparkeren, risicoseks en risicofiets.

En hadden we de al eerder gesignaleerde risicometer genoemd?

Briefje uit andere kontzak. Wij herinneren ons nog de Elsevier tot ons genomen te hebben.

Image
De paddogoeroe spreekt voor zich. Veranderman verwijst naar man die vaak verandert van baan, maar zou op meer situaties van toepassing kunnen zijn. Wanhoopshol staat voor het casino van Knokke waar gokverslaafden in bussen afgezet worden. Uitwaaioord is algemene benaming voor Knokke, stad aan de Belgische kust.


Image

Image

Eerste gehuchtbord staat in het Belgische Oploemek. 'De gemeente wil met dit initiatief de buurtweefsels nog sterker maken.'

Het poetische kettingbeer staat voor een dwangarbeider (slaaf). In welk boek we het woord tegenkwamen is ons op dit moment ontschoten.

 


Artikel met aantekeningen in achterzak van broek gevonden. Waren toen in het ziekenhuis, gezien woorden als beddensluis en mammografie (onderzoek van borsten door middel van rontgenstralen).

Image
Het elfletterige migratietax verwijst naar het voorstel van de Duitse socioloog Beck om migranten toegangsgeld te laten betalen om hier te mogen werken: een migratiebelasting. Dit zou om te beginnen de misdadige bedrijfstak van de mensen smokkelaars ondergraven. Het zou ook de migranten legaliseren en hun bijdrage aan onze samenleving zichtbaarder maken.

Image

Met dank aan Dolf Pauw.

Image

Oliemorsing
stremt 6-e Petroleumhaven. Dat kan natuurlijk alleen maar Rotterdam zijn! (Dank voor de tip Ron ArtBBQ thans The Stray Voltage zie www.artbbq.nl/bbq

 

De hype rond Knut (de Duitse Bokito) vond ook een weg naar de snoepwereld: knuddelknut! 

Image

Het klinkt wat overbodig maar natuurvlees wil zich onderscheiden van gewoonvlees en namaakvlees.

Image

Een fabrikant van grondstoffen voor namaakvlees produceert 'meatless', met als slogan; the closest thing to meat you can eat.

 

Robbie P. (bekend van de ranzige onderbuikgevoelens) vraagt of we nog een goeie vakantiewip hebben gemaakt.

We knipperen even met de ogen maar voordat we antwoord kunnen geven, begint hij al uitgebreid te vertellen over www.wippenopdewadden.nl

Op deze website wordt namelijk opgeroepen om kiekjes van deze speeltoestellen op te sturen. De afwerkplek voor dit flauwe verschijnsel is een TVTASeiland oftewel Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog.

Als wij nog iets roepen van eerdere vermeldingen op dit Weblogement over een restaurant in Pieterburen met de naam Waddengenot en de Fonteinsnol op Texel (waarbij snol = duin) is onze onderbuiker in geen velden of wegen meer te bekennen.


Image

Was wandelhoofd 'Wilhelmina' te Scheveningen de enige pier waar men kon flaneren in Nederland?

De killkruiser oogt toch als een zachtaardig boottype?

Image

We hebben last van opstartproblemen misschien wel veroorzaakt door de uitlaattape.

Image


Glazenmaker schijnt de volksbenaming te zijn voor de grote libel.

Image

De vis wordt verpakt in de krant van gisteren. Oftewel nieuws vergaat snel.

In onze vakantie-aantekeningen prijkt de prachtige vermelding visjuwelier, geprikt uit de (elfletterige) Volkskeuken - een rubriek in de Volkskrant.

Na thuiskomst nog even Google geraadpleegd maar nergens nog een spoor te bekennen van dit woord. Daarom deze vermelding van visjuwelier, van de ondergang gered.

Visjuwelier zal waarschijnlijk gebruikt zijn met als onderbouwing: voor de pareltjes uit de zee?


We zijn er weer. Het zomerschema kan in de kast. Bij het terugzetten van de koffer dook onderstaande tekening op, met de curieuze combinatie winterkleed en snavelletje.

Image

Image

'Daarbij komt de vraag aan de orde of equivalente expressies ook dezelfde formulebomen moeten hebben.' (Uit docentenblad van de studierichting Filosofie aan de Universiteit van Utrecht)

Image

Papiervaalt werd aangetroffen in de Belgische Metro door onze Trashtowner.

Ook wij staan tussen de namen bij de omstreden (nepbomkunst) tentoonstelling in het Gorcums Museum maar wij komen pas op 19 oktober opdraven tijdens de Taalavond samen met o.a. Starik.

Image
Ruimere titel: Academie voor Expressie door Woord en Gevaar. 

Geplukt van een nieuwswebsite: 'Het Amerikaanse Pentagon was ooit van plan om een zogenaamde ‘seksbom’ te ontwikkelen, die de vijandelijke soldaten moest verleiden tot seks in plaats van oorlog voeren.

In het kader van biologische oorlogsvoering overwoog het Pentagon in 1994 serieus om een hormonenbom te maken. Deze bom moest een afrodiserend effect hebben op de vijandelijke soldaten, zodat ze zich zouden concentreren op seks, en niet op vechten. Dat melden de Amerikaanse waakhond Berkeley Sunshine Project en de televisiezender CBS5.

Met de bom wilde Amerika een geweldloos wapen ontwikkelen. In een document dat Berkely Sunshine Project op zijn site publiceert, staat dat "een smakeloos, maar doeltreffend geweldloos wapen zou bestaan uit afrodiserende chemicaliën. Als de stoffen ook nog eens homoseksualiteit zouden opwekken, zou de bom een zeer krachtige manier zijn om geweld geweldloos op te lossen".


Image

Uit de oude doos, met dank aan www.zichtbarezaken.web-log.nl

Image

Vlakbij het Museumplein in Amsterdam ontwaren wij het bordje met; Pas op uitrukroute brandweer.

Image

Bij googletocht zien we dat de Vlampijpstraat (toepasselijke naam!) in Utrecht al ingericht is tot formele uitrukroute.

Image

Op Werelddierendag kwamen we bij de beschrijving van een natuurproject een geelvezelig hazenpootje tegen, deze welklinkende paddenstoel konden we qua naam natuurlijk niet laten liggen.

Bij kantorenpark te Hoofddorp zagen wij achter een bus van Connexion, een busje rijden met groot haltedienst er op.

Image

Haltedienst zijn de interieurverzorgers van de hightech bushokjes van de Zuidtangent: hoogwaardig openbaar vervoer tussen Haarlem en Amsterdam.

 


Image

Image

Image

Image

In de elfletterige romanwereld dartelen opvallende verschijningen rond als bronnenboek.

Image

Image

Gesignaleerd; de boer'nburger, een vette hap met groene nasmaak. Wellicht de opvolger van de kakelburger.


'Brigitte Drost is arts, kunstenares en tatoeeerster van een heel apart slag: zij tekent levensechte tepels op de huid van vrouwen die bijvoorbeeld een borstreconstructie hebben gehad. Tijdens de behandeling zie ik het zelfvertrouwen vaak al groeien.'

Het vak heet dermatografie; tekenene op de huid. Als enige van de paar collega's in nederland beoefent zij alle facetten van de dermatografie: ze herstelt de kleur in beschadigde ogen,
behandelt littekens en verfraait borsten.

Tekenen op de huid doet ze ze met een tatoeagemachine; een soort fietsbel met een vijftal naalden eraan. Die zijn niet allemaal even lang: daardoor wordt een tepel geen bruine vlek maar gaat de kleur heel natuurlijk van donker naar licht. Een vol uur duurt het tekenen van een tepel.

Ook in een beschadigd oog kan ze de kleur herstellen. Dat doet ze handmatig. Zo prikte ze met haar naalden heel kleine gaatjes en kleurstof in het oog van een man die daar een stuk glas in had gekregen - hij had een witte streep dwars door zijn oog lopen. Nu is er niets meer aan het oog te zien.

(citaten uit artikel in Opzij nr. 10 2007)


Image

Pas in de verlenging brak de weerstand van de Werkendamse Kozakkenboy...

Morgen meer achtergrond over tepeltattoo.

Image

Onze bijdrage 'nietsnutter' aan het nieuwe magazine The International Daily Nothing van Dick Tuinder is te bewonderen op http://extra.volkskrant.nl/oog/client/index.php

Image

 

Het eikelmuisje van gisteren deed ons denken aan andere opmerkelijke tweenamigen.

De aanleiding was een advertentie op Marktplaats waar mensen op zoek waren naar de broer van hun papillonreu oftewel vlinderhond.

Eenmaal de smaak te pakken noteerden wij onder andere de panterschildpad, neushoornkever, olifantsspitsmuis, de buffelvink en de mierenleeuw.

Het eikelmuisje geeft zich ook uit als slaapmuisje of fruitdiefje (maar dat heb je met een rovermasker aan).

Image


Image

Een fraai staaltje baarddracht. Need we say more? Thanks Nico L.

Hadden wij niet enige tijd geleden het woord frituurlijk ontvangen. Maar wat werd er mee bedoeld; het lijk in de frituur of werd het nou juist gebruikt als stopwoord; gaan we nog wat eten? frituurlijk! En ook de woorden frituurbaar (voor het lijk?) en fritureluur (vette vogel?)hadden er mee te maken.

Nog even terugkomend op de Frietmaniak van enkele dagen geleden. In Belgie organiseerden ze afgelopen november de 'week van de friet'! En Herr Seele ontwierp de speciale puntzakskes.

Image

Project over Bombay leert dat er zoiets bestaat als een stoepschool.

Een school zonder schoolgebouw voor kinderen uit de sloppenwijken die anders niet naar school zouden gaan.


Image

Gaaskompres is duidelijk maar zestientjes niet.

Zestientjes blijkt in de taal van verplegers de benaming voor vooraf gereedgemaakte kleine stukjes gaas.

Achtergrond; vroeger werden tijdens de nachtdiensten gaasjes gevouwen, die overdag in de verzorging gebruikt konden worden. Uit een stuk gaas van een vierkante meter werden 16 gaasjes gehaald.

Image

Frietmaniak gespot in Gent. Over deze snackbar is echter niets te vinden via Google...

Voor de Nederlandse tegenhanger Patatpaleis scrollt men naar 9 april 2007.

Kil en koel; na de ophokplicht zal er binnenkort een afdekplicht door het land razen.

Om energieverlies tegen te gaan heeft men besloten dat koelvitrines in supermarkten afgedekt dienen te worden.

Sommige gemeenten kenden overigens al een afdekplicht voor afvalhopen, aardappelen en ui.


Image

Image

Image


De gangsterren vallen bij bosjes, wat te denken van deze woonarkdode.

Image

De woonarkdode zou de roemruchte Haagse Fried 'life by the gun' Friebel betreffen, voor meer achtergrond verwijzen wij naar http://www.telegraaf.nl/binnenland/article72572981.ece?cid=rss
Met dank aan http://www.beikey.net/mrs-deane/


Profeetsoep verwijst naar harira, de traditionele soep om het vasten te breken tijdens ramadan.

Image

Soepprofeet; soep zat een tijdje in de lift maar hoeveel van die speciale soepwinkels zijn er eigenlijk nog?

Wij kwamen niet verder dan kiekjesmaker of kiekjesdief als scheldwoorden voor fotografen.

Maar gelukkig boden de makers van de prachtige fotografenwebsite Mrs Deane uitkomst, zij verblijdden ons met een aantal scheldwoorden voor fotografen o.a. de elfletterige krachttermen blindkieker (fotograaf die random snapshots als kunst verkoopt) en pixelpooier (iemand die extreme make over doet van modellen voor tijdschriften van het soort waar meisjes anorexia van krijgen).

Ook kwamen Beierle & Keijser met portrutfotograaf (voor modefotograaf) - overigens ook uit te breiden naar portrutschilder(slechte schilder), lomolul (voor een lomofanaat) en kalenderfotograaf (maakt alleen maar plaatjes voor natuurkalenders e.d.).

Op de vraag of zij deze woorden al in hun bezit hadden antwoordden ze; 'Nee, tien minuten pauze van het werken voldoet voor zo'n rijtje. God behoede ons en de fotografen van Nederland dat we langer pauze zouden nemen.'


Vandaag leveren wij samen met VJ Hummer (zie www.vjhummer.nl) een bijdrage aan OOG, op het digitale podium van de Volkskrant, zie www.volkskrant.nl/oog

Scheldwoorden of geuzennamen?

Kunstenaars liggen de laatste tijd weer eens flink onder vuur gezien de talloze discussies over de miserabele toestand van de hedendaagse kunst, het eeuwige gebakkelei over de subsidies en de vracht aan verwensingen die het publiek over sommige kunstprojecten uitstort.

Woordenboer & getallenman PJ Roggeband haalt daarom zijn nog immer uitdijende verzameling KUNST&NAAR – scheldwoorden voor kunstenaars – te voorschijn en roept de hulp in van VJ Hummer om beide partijen van woordenvoer te voorzien.

KUNST&NAAR kan men ook bewonderen in het jubileumnummer van kunstkrant HTV de IJsberg die op 24 november feestelijk gepresenteerd zal worden. Zie www.htvnews.nl

Een uitgebreide lijst met scheldwoorden van Aquareldel t/m Zelfbevlekker vindt u hieronder.

De laatste tijd troffen wij vele nieuwe verwensingen aan als nulartiest en het elfletterige voddenraper (gezegd van kunstenaars van de Zerobeweging als Jan van Schoonhoven).

Maar ook VJ Hummer alias Nils Muhlenbruch (www.nmdoc.nl) kwam met prachtige scheldwoorden op de proppen, wat te denken van canvaskluns en beiteleikel.

Aanvullingen op de lijst KUNST&NAAR blijven welkom via info at elfletterig.nl

Image

Voor de goede orde, sinds kort noteren wij ook positieve omschrijvingen zoals daar zijn meesterschilder, alleskunner, 'testeron revolutionair' (voor Picasso), mytisch ziener (voor Cezanne) en duivelskunstenaar.


Image

De weinig vleiende benaming 'sukkellijst' kwam op 27 oktober onder meer voor in een bericht in het Algemeen Dagblad.

Duitendieven, zwendelaars, oplichters en andere (kleine) criminelen blijken namelijk druk te handelen in lijsten waarop de namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen staan van mensen die lichtgelovig zijn. Deze 'sukkels' laten zich gemakkelijk oplichten of nemen aan de deur producten of diensten af, ongeacht of ze er behoefte aan hebben.

Op het internet blijkt het woord overigens al langer bekend te zijn. Je zult er maar op staan, op zo'n sukkellijst!

(Overgenomen uit Taalpost)


Bij het opruimen van de kast kwamen we dit opmerkelijke kleinood uit Barcelona weer tegen; een vlakgomboek. We kochten het, hoe kan het ook anders, in het heiligdom van Antoni Gaudi.

Image

Image

De rondo wordt ook wel amandelring genoemd.

Voetbalsite legt uit; 'De heiligverklaring van het balbezit heeft geleid tot een typische Nederlandse trainingsvorm: de rondo.'

Image

Image

'Wie staat er in het midden bij de reuzenrondo' noteerden wij onlangs in een verslag over de voorbereidingen van het Nederlands elftal.

Image

Sanctuarium als heiligdom, tekening van de kathedraal van Parijs.

We gooien er even een limonadekoe tussendoor, ter ontspanning en vermaak.

Image

Image

Image

Het woord columbarium is afgeleid van duiventil, zo genoemd naar het samenstelsel van boogvormige nisjes, van columba (duif).

Image

Columbarium als bewaarplaats voor urnen.


Image

Slowcooking, slowreading.

Image

Als we het toch over doelgroeper hebben, kunnen we onderstaand fragment uit de 'kies een oudere werknemer!' campagne meteen meenemen.

Image

Weer een mooi gevalletje van 2 x elfletterig!

Image

Het riekt wel naar dubbeloppen, want mosterdkaas is toch al pittoresque?

 


Image

Image

In ziekenhuis werd een loket voor prikpatient aangetroffen.

(met dank aan SAGE)

Image

In Amsterdam zetelt moskee in gekraakte ruimte over de snelweg.

We schreven het achteloos op. We hebben het namelijk nodig voor een lezing a.s. vrijdag in het Gorcums Museum.

Image

De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling 'Leven uit een koffer'. Andere deelnemers aan deze Taalavond zijn F. Starik en de stadsdichter van Gorinchem.


We ontvingen onder de titel vermeerding post van Midas;

Hallo PJ Hier HJ.

Ik heb weer eens een nieuwe  vriendin, meestal gaat dat gepaard met elvenzinnen.

Tja, en deze dame is wel erg inspirerend, ze bracht me op: '
Mijn regenbuidel heeft een kletsnatuur'.

Gegroet


Image

In Finland houden ze het WK saunazitten, bij 110 graden kijken wie het langst volhoudt...

Image

Image

 


Calorieking?

Image

Of kalorieking?

Image


Wij kregen de tip dat er in het Utrechtse twee vrouwen opereren onder de naam Decodel (creeert sfeer in ruimtes).

Image

Nooit gedacht dat er een tegenhanger zou opduiken van het ooit door ons opgetekende scheldwoord decolul.

Image

Volgens hun website staat Decodel voor alles open. Misschien dat dat iets te maken heeft met hun geuzennaam.

WORD OOK BOMENRIDDER!

In een viertal avonden leer je de basis van het bomen beschermen in Oud-Zuid. Als bomenridder sta je er niet alleen voor! Je kunt terugvallen op het bomenriddernetwerk, waarin ridders elkaar ondersteunen en geholpen worden door allerlei deskundigen. Dat netwerk komt elke maand bij elkaar om bij te praten.

De  bomenridders Amsterdam Oud-Zuid zijn deze opleiding in 2004 gestart. Dit jaar start de 4e serie avonden voor bomenridders in opleiding en gaan we verder met vervolgavonden voor de gevorderde ridders. De opleiding wordt afgesloten met een ridderslag, een certificaat en een EHBB-set (Eerste Hulp Bij Bomen). Deze opleiding is gebaseerd op de bomenverordening van Amsterdam Oud-Zuid, die op punten anders is dan andere stadsdelen of steden.

Na de opleiding gaan we gezamenlijk aan de slag als ambassadeurs voor bomen in de stad. Er worden bomen over bomenavonden gehouden om informatie uit te wisselen, hulp te krijgen of raad te geven. 

Geplukt van http://www.bomenridders.nl/


Image

Image

Dubbelblind verwijst naar onderzoek waarbij zowel de arts als de patient niet weten wat ze krijgen.

We hadden er over heen gekeken. Maar bij terugbladeren ontdekten we de prachtige beslisstorm van Gerbrand Bakker in de Groene Amsterdammer # 48.

Image

Matennaaier sluit mooi aan op gisteren, volgens Erik L. is het ook een scheldwoord voor een slechte muzikant!

Image

En over scheldwoorden gesproken, onze bijdrage KUNST&NAAR (scheldwoorden voor kunstenaars i.s.m. VJ Hummer) voor OOG, het digitale podium van de Volkskrant, is opgenomen in de tentoonstelling Video Vortex.2 in het Amsterdamse Montevideo en zal daar nog tot en met 3 februari te bewonderen zijn, zie www.montevideo.nl

KUNST&NAAR kan men bekijken via  http://extra.volkskrant.nl/oog/client/index.php?artworkId=174

Image

Wij ontvingen bij wijze van sinterklaaspakje een dikke envelop met knipsels (zie ook gisteren) van onze trashtowner Nico L.

Lekmilitair verwijst naar een bevelhebber die een ambtgeheim aan de Volkskrant zou hebben verstrekt en dus niet naar een doorzeefde Afghanistanganger.

Doet denken aan 1. nepveteraan; de plaag van elke herdenkingsbijeenkomst: iemand die zijn militaire verleden probeert op te poetsen door medailles op te spelden die hij niet heeft verdiend; 2. uitleknicht; doorgeslagen homo; klokkenluider van de verkeerde kant.


Nee, gelatinepop is geen nieuwe muziekstroming; 'transperante rock' o.i.d.

Image

Gelatinepop is het verwijt van Wilders naar Rutte toe. Zou teveel vriendjes willen blijven en geen harde taal durven te bezigen...

Wilders is meer van de gelatinepot...

Image

Treffend dat gat in gatzagenset. Ben bang dat we het toch moeten melden bij Signalering Onjuist Spatiegebruik...

Post 1 van Floris V.

"Een vriend van mij werd onlangs door Telfort opgebeld met de vermanende opmerking dat er vanaf zijn telefoon tot 80 maal toe eenzelfde sms naar eenzelfde telefoonnummer was verzonden. De ontvanger bleek snel geirriteerd en belde de provider met de oproep tot maatregelen. Zodoende werd de vriend door Telfort gebeld om verhaal te halen, nadat hij zijn nietsvermoedendheid had uitgesproken kwam Telfort zelf met een mogelijke verklaring: een typisch geval van de 'broekzaksms'. "
 
Post 2 van Marcel V.

(geplukt van Marktplaats) "Aangeboden jonge ratjes, zijn op 11 sept geboren, er zijn nog 2 zwarte mannen te koop, zijn niet bedoeld als slangenvoer." 

Opmerking 1 van PJ R.

Waarom zien wij bij 11 september en 2 direct die Twintowers voor ons? Vorm van dwangdenken?


Image

Fragment uit het boek 'Heden Vinex'.

En toeval of niet maar op vrijdag 30 november werd een andere uitgave over Ypenburg gepresenteerd. Het boek 'Heden Vinex' - een uitgave van ArtEZpress/Veenman Publishers - is opgebouwd rond fotowerken van Mieke Gresnigt en bevat teksten van Ton Verstegen en Herman Vuijsje. Daarnaast is er als uitsmijter een selectie in tekst & tekeningen van ons Randarchief opgenomen.

Image

Bovenstaand is fragment uit het boek. Het digitale Randarchief is te bewonderen op www.7x11.nl

Afgelopen donderdag werd op feestelijke wijze het glossy magazine 'Vrijbuiten' met kunst & vliegwerk op Ypenburg gepresenteerd. Dit nummer (oplage 11.000) zal huis-aan-huis bezorgd worden in deze Haagse vinexwijk en bevat uitgebreide informatie over allerlei kunstprojecten waaronder ook twee pagina's rond ons project 'Langs de randen van Ypenburg' voor 7X11.

Image

 


Image

Een van onze (meer abstracte) tekendingen zoals men die kan aantreffen in de Groene Amsterdammer van deze week bij de recensie 'De macht en magie van de ik-persoon'.

Fragment uit het 12,5 jarig jubileumnummer van de tweemaandelijkse kunstkrant HTV de IJsberg.

Image

Afgelopen zaterdag werd HTV de IJsberg # 71 feestelijk gepresenteerd. Wij kregen het verzoek om een hernieuwde kennismaking met onze nog inmmer uitdijende verzameling scheldwoorden voor kunstenaars onder de titel KUNST&NAAR. Een selectie van deze woorden sierde ooit de voorkant van HTV de Ijsberg # 22.

We kwamen weer een mooi scheldwoord voor kunstenaars tegen op een forum namelijk leeghangers. (" Er zit totaal geen revolutie, lef of kracht in dat zooitje (mentale) leeghangers op enkele uitzonderingen daargelaten dan.") Volgens ons verwijst dit van oorsprong Belgische woord naar personen die bewust teren op de maatschappij...

Image

Dit is een bijzondere week van boekjes, kunstkranten, glossy magazines, weekbladen en  publicaties waarin wij voorkomen!

Allereerst verscheen er het boekje Encyclopdiertjes waarin wij als 'meedenker' een rol speelden. Tot onze verrassing zijn we ook opgenomen in deze prachtige uitgave rond wonderlijke dieren en typografische bijzonderheden (wat te denken van de hondsletter een andere benaming voor de letter R)

Image

Een tentoonstelling rond dit boekje met illustraties van Marga Houtman is nog tot en met 2 december te zien in Natuurmuseum Fryslan te Leeuwarden.


Image

Goeiemoggel schijnt een grote hype te zijn in kantoorland. De term is afkomstig uit een KPN-spotje over sms-en.

Image

Image

Met dit plaatje staan wij als aankondiging op www.meneerdewit.com alwaar wij sinds kort een werkvertrek hebben.

Image

Image

Prachtige term; onthaarnorm.

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat scheren voor een operatie helemaal niet zo gezond is! Vooral het gebruik van een scheermes veroorzaakt de nodige infecties maar ook een tondeuse kan d'r wat van.

Niet ontharen zou de norm moeten zijn voor die eigenwijze chirurgen.


Image

Image

Uit het boek 'Duitsland, een reis' van Wolfgang Buscher werd moerasgroen opgevist.

Uit het boek 'Anecdotes uit een zijstraat' van Bernlef rolt de ziekelijke kleur schoolgroen.

Image


Gelukkig brengt onze kindervriend Rob P. uitkomst; 'Bij de viervoudige rolstoelwip (inderdaad tweemaal elfletterig red.) zijn alle wipplaten aan elkaar gekoppeld en geeft daardoor bij het belasten een verrassend effect. Afhankelijk van de gewichtsverdeling over het gehele toestel bewegen de vlakken zich naar boven of naar onder. Wanneer men het toestel met meerdere personen bespeeld is de beweging onvoorspelbaar, dit in tegenstelling tot wanneer men alleen het toestel bespeeld en de “gewone” wipbeweging wordt ervaren. In de zijelementen zijn verschillende klankelementen aangebracht die door massieve ballen worden “bespeeld”.

Image

Wat hebben we nou weer aan onze fiets hangen, een rolstoelwip?

Image

Ooit ontwierpen wij voor de tentoonstelling 'Midden in het leven staan wij in de dood' handelend over uitvaartsrituelen de sneu.

Image

Sneu, anagram van neus; teken van rouw; opzichtige, zwarte kubus die nabestaanden opzetten; vgl. feestneus 

Image
 

Image

Naar aanleiding van onze bijdrage aan OOG, het digitale podium van de Volkskrant (zie komen er nog steeds scheldwoorden voor kunstenaars binnen. Wat te denken van het prachtige gutsmuts (gedachten dwalen af naar een grauw grafisch atelier), naschilder, potloodventje en schildermiep.

Iemand met zijn roots in de muziekwereld wees ons nog op de notenbalker (een ezel op een instrument).

KUNST&NAAR kan men nog zien via http://extra.volkskrant.nl/oog/client/index.php?artworkId=174

Het is vandaag superzondag, niet alleen in het voetbal maar ook voor ons Elfletterig Genootschap. Want op de elfde van de elfde vieren we naast Klaproosdag ook SinteMaarten en het Carnavallen (om 11:11 uur wordt de Raad van Elf geinstalleerd).

Image

En ook Kruidvat lijkt mee te gaan in het elvengeweld.


klaproosdag

´klap - roos - dag'

de -woord (mannelijk)

11 november: dag waarop men het einde van de Eerste (en later ook de Tweede) Wereldoorlog herdenkt met een klaproos in het knoopsgat.

Image

Mooie plaatjes van de Cloudbuster oftewel de wolkenjager van Wilhelm Reich.

Image

Meer info  http://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Reich

Image

De tennisster Venus Williams is haar eigen kledinglijn begonnen onder de naam EleVen. Vorig jaar studeerde ze cum laude af als mode-ontwerpster aan de kunstacademie van Fort Lauerdale.

De merknaam EleVen bevat zowel een verwijzing naar het adres van haar geboortehuis, het fenomeen dat 11 meer is dan 10 als een stukje voornaam (vandaar dat de V met een hoofdletter wordt geschreven). 

Op Texel ontwaardden wij een koeienhotel. Het woord heeft echter twee betekenissen; zowel een luxe kampeerboerderij ('logeren tussen de koeien) als een weelderige stal maken aanspraak op de titel koeienhotel.

Image

Over strijd gesproken, in het Zwitserse kanton Wallis vinden regelmatig koeiengevechten plaats. In de ring maakt men gebruik van zogenaamde Herenskoeien die ook wel aangeduid worden als vechtkoeien. 

Sinds 1922 worden deze koeiengevechten gehouden, die gebaseerd zijn op de natuurlijke strijd van dit ras. Wanneer ze namelijk in de lente worden losgelaten barsten er talloze opstootjes los om de dominantie in de wei!

Glansfinish klinkt als eind goed, al goed.

Image


Image

Image

En dan zetten we het rekenmaatje ook meteen maar op de kaart.

Image

Image

Het citaat van gisteren (en ook vandaag) is afkomstig uit recensie over het boek 'De onbevlekte ontvangenis' van Gaetan Soucy van de hand van Jacq Vogelaar.

Een van de belangrijkste motieven van het boek is verdubbeling; "bijvoorbeeld de tweelingen die ook in andere boeken voorkomen: daarbij gaat het niet om gelijkenis, maar om twee helften die elkaar nodig hebben en samen een persoon vormen."

"De overgang van kindertijd naar het normale leven is een crises, en daar gaat Soucy's boek over. Op z'n elfde had Remouald (hoofdpersoon, red.) opeens zijn hoofd opgericht en was hij gaan spreken, maar niemand kon op zijn vele vragen antwoorden: 'Hoe komt dat aan alles een linker- en rechterkant zit'. De vraag stelt hij daarna nog eens, nu meer op zichzelf gericht: 'Waarom zat aan alles een linkerkant, onbeholpen en warm, buiten bereik van rede en woorden, en een rechterkant, onverbiddelijk, helder en koud, twee kanten die elkaar nooit raakten? Hij droomde van een tweelinggeest..."

Image

"De jongen van elf was in handen gevallen van een twintigjarige timmermansknecht, die in het geheim de Bekentenissen van een Monster schreef, een gothic story over een tweeling. In dat verhaal schreef de monsterhelft om de Schepper te schokken, een Navolging van het beest."

Image

Image

Met welk woord willen we het jaar uitknallen? Dit jaar viel de keus op sleeensliep!

Het woord is overigens afkomstig uit een reclamecampagne voor telefonie-aanbieder


En heeft u al uw adoptieboom ingeleverd?

Image


Om nog even terug te komen op onze cliffhanger; 'Go to eleven' of toch niet?

Eigenaar van deze nummerplaat had deze aangevraagd als eerbetoon aan de film 'The Spinal Tap'. Maar vijf jaar later(!) ontstond er commotie omdat sommige mensen aanstoot namen aan dit nummerbord omdat zij het lazen als 'Go to hell'...

En met het bruggetje Wildersfilm glijden we via spamteksten als 'love pi11s for men' (technologie?) naar zorgtoerist.

Image

Vandaag presenteren we een cliffhanger.

Image

Dit nummerbord verwijst naar de Spinal Tap (zie een week geleden) maar welke moeilijkheden kreeg de eigenaar van deze auto?

Voor de goede orde; nummer 13 in de foto verwijst naar een Amerikaans TV-station

Tot binnenkort!


De mededeling op een raam "Hier geen fietsen plaatsen, gebruik de fietsenboom aan de overkant" werd in Den Haag gesignaleerd door Babette W.

En bij Googletocht dook deze foto op met als bijschrift; O, fietsenboom wat zijn je wielen wonderschoon.

Image

Hee PJRoggeband,

Nou las ik gisteren in de trein toevallig de gratis treinkranten en kwam ik wat woorden tegen die mij aan elfletterig.nl deden denken. In een artikel ging het over 'bralbritten' die 'laagwaardig' gedrag vertoonden in het wallengebied: de gemeente amsterdam wil daarvan af.

Een ander artikel besprak de zogenaamde 'dumpkoreaan', de diplomatendochter, die na adoptie toch niet in de smaak gevallen was.

Misschien leuk!? Fijne dagen!

Rémy

Image

Dank Trashtowner!

 


U zegt bokitoproof, wij zeggen shockschade. U zegt comadrinken, wij zeggen pardonloket.

Goeiemoggel, het jaar 2007 gaf zoveel meer bijzondere elfletterige woorden. Het Elfletterig Genootschap noteerde o.a. eruptiereis (op excursie naar uitbarstende vulkanen), quiztoerist (rondhoppende spelletjeskandidaat), kwispelbier (‘Bier voor je beste vriend!’) , risicofiets, uitrukroute (pas op, brandweer komt er aan), ruimteluier (de wraaknemende astronaute), poliepdrama (Fransje Bauer), finaletafel (pokeren), superzondag (of is dat met een hoofdletter?), hormonenbom en diplomabank. En wat te denken van garantieman, pinbonbakje, wegwerpmouw en het werkwoord holleederen. Maar de mooiste elfletterige woorden van 2007 zijn wat ons betreft kraakmoskee (gebedsruimte in kraakpand) en pardongezin (asielzoekers in familieverband voor het pardonloket).

Deze en andere elfletterige woorden zijn overigens allemaal te bewonderen op het volgens insiders breedste weblog ter wereld.

 


Image

Image

Zet het volume op 11 is, blijkens Google, een grote hit geworden!

Image

Heerlijk, heerlijk.

Zet de sensitivity maar op 11.

Image

Uit de Spinal Tap from A to Zed

Eleven (11):
Nigel’s key to keeping Tap among England’s loudest bands. In "This is Spinal Tap," he pointed out to director Marty DiBergi that the settings on Tap’s Marshall amps could extend beyond the standard 10 mark. Nigel: "You see, most blokes will be playing at 10. You’re on 10, all the way up, all the way up...Where can you go from there? Nowhere. What we do, is if we need that extra push over the cliff...Eleven. One louder." DiBergi: "Why don’t you just make 10 louder and make 10 be the top number, and make that a little louder?" Nigel (after taking a moment to let this sink in): "These go to 11." In 1990, Marshall released its JCM900 amp, with the knobs going to 20 (GW2), although Nigel says the company later gave him a special model that goes to infinity (complete with the infinity symbol—an eight on its side—and a dial that keeps spinning around as if it were broken). (EW) The company also makes faceplates for all of its amp models that go to 11. In a 1984 interview, Nigel revealed that his Gibson guitar pickups were modified to go to 11, as well—meaning that with both his amp and guitar turned all the way up, he could hit 22. (GP) A T-shirt that reads "Goes to 11" is now a collector’s item because it sold so poorly immediately after DiBergi’s film was released. Finally, a posting to the Internet group alt.fan.spinal-tap by Ray Abbitt shed some light on the history of powered amps: "Early Fender Champs (a small, low-powered amp, probably intended for practice) had no controls except for a volume control that went to 11. And from about 5 on up, they didn’t get any louder—just more distorted. A number of artists use them for recording and some (including Neil Young) use them for live performances. Most of us who are lucky enough to own one (mine was built in 1953 or 1954) turn them up to 11 cause they sound so damn good." Nigel's now famous phrase have even been recognized by the Oxford English Dictionary.

Image

'It's one louder.'

Image

 


Image

Uit de film Spinal Tap. Gitarist wil harder spelen dan de rest vandaar dat hij een knop heeft die tot 11 gaat!

Dank Trashtowner.

Op 12.12, een week na Sinterklaas, wordt op Texel het feest 'Ouwe Sunderklaas' gehouden. Verkleed en gemaskerd voeren de dorpsbewoners op straat toneelstukjes op, waarin de gebeurtenissen van het achterliggende jaar op de hak worden genomen.

Op de andere waddeneilanden wordt naast Sinterklaas ook nog een ander feest gevierd. 

Op de eilanden viert men rond 5 december Sundeklaas/Sunnenklaas; vooral op Ameland een traditioneel feest, welke stamt uit vroegere tijden. Van oudsher is dat het feest van de geestenverjagen. In de straten lopen de mannen gemaskerd en verkleed rond als 'Sinteromes', 'Klaasomes', 'Sunderums' of 'Sunderklazen' rond.

Vrouwen en kinderen moeten binnenshuis blijven. Wie buiten komt krijgt 'slaag'. De uitdaging is, om toch buiten te lopen en de mannen te ontwijken.

 

Naar aanleiding van de dubbele aanslag op 11/12; 11 is het keurmerk van Al Qaida. 

Image 

Woord van de week bij Taalpost (www.taalpost.nl) was freeganisme;

Op 24 november stond in De Pers een artikel over 'freegans' in Amerika. In het Nederlands worden zulke mensen ook wel 'freeganisten' genoemd, aanhangers van het 'freeganisme'. Dat is een antikapitalistische, tegen het westerse consumentisme gerichte levenshouding waarbij men tracht te leven van de afdankertjes en welvaartsresten van anderen. Daartoe doorzoeken freeganisten systematisch de vuilniszakken die anderen langs de weg zetten. Freeganisme is dus geen uitwas van armoede, maar een bewuste politieke keuze.

Het woord 'freeganisme' gaat terug op het Engelse woord 'free' (vrij) en 'vegan' (veganist: iemand die geen dierlijke producten consumeert), want het freeganisme is niet alleen gericht tegen overconsumptie, maar ook tegen de uitbuiting van de natuur.

11