ImageAfgelopen vrijdag stonden wij met een bord voor de kop (zie schets) op het podium voor het Volkskrant OOGlive gebeuren in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek.

Op deze flauw bezochte manifestatie trotseerden wij de nieuwe media. Wij presenteerden fier de Woordtopelf. Via woorden als gifschipper (asbest dan wel Probo koala) en iniminicams (hele, maar dan ook hele kleine cameraatjes) eindigden we op nummer 1 met, zie gisteren, nulligheden.  

Hieronder staat nog een fragment uit een felle reactie van Alib Boudon over OOGLive. Ook wij krijgen het nodige naar ons hoofd geslingerd. Zijn reactie is overigens opgebouwd rond het elfletterige woord nikserighei: de hei die zijn eigen naam overbodig heeft gemaakt...

 

Dit is een fragment uit een felle reactie van Alib Boudon over OOGlive, te lezen op een weblog van de Volkskrant.

Het was een avond vol flitsende beelden, mislukte connecties, veel te lange leaders. Een non-existent improviserend en desalniettemin iets te hard schreeuwend muziekgroepje diende ter opluistering; als in de stomme film, enkel als illustratie van voordehandliggende ‘spanning’. Interessant dat Het Nieuwe Medium (internet-totaal) teruggrijpt op Een Oude Oplossing (begeleidende muziek). Blijkbaar mist er iets.

Een dichter leende zijn persoonlijkheid aan de organisatie om de leegte een gezicht te geven. Een illustrator zwoegde urenlang op vier stilstaande, authentieke beelden, om het geheel van nog enig persoonlijk commentaar te voorzien. Ook hier de opvulling. De 'tools' zijn er, maar de invulling moet komen van 'live performances'. Er mist een 'click'.

En dan had je nog iemand (live, met bord voor zijn kop) die was gespecialiseerd in elfletterige woorden. Heel aardig, maar volstrekt niet relevant. Wat stond ook weer op nummer een? Ik weet het echt niet meer. Maar ik zal vertellen wat op nul staat: het elfletterig woord bij uitstek:

Nikserighei.

Dat is de hei waar niets er meer toe doet. De hei waar geen hei is. De hei die zijn eigen naam overbodig heeft gemaakt. Waar het enkel nog gaat om presentatie, om gewichtigheid, het idee van aanwezigheid. Een hei waar je mensen verzamelt, de vlakte opstuurt, laat verdwalen. Maar dat zonder enig doel.

OOGLive. Er is niet over nagedacht. Er is achter ‘een ideetje’ aangelopen’. En wat heeft het opgeleverd? In ieder geval dit woord:

Nikserighei