11 perforator4 groen

Allerlei wonderlijke verhalen komen boven water tijdens de zoektocht naar de herkomst van het woord bistrokunst. Een kijkje in de keuken van woordenboekenmakers.

Image

Sofia Loren (hier bezig met haar vleesaltaar) speelt ook een rolletje in het artikel dat hieronder aan te klikken is. 'Expeditie Bistrokunst' verscheen in HTV de IJsberg #73.

Kies met 'kappersleed' (had ook 'woordenvoer' of 'bistrokunst' kunnen zijn) een opvallende titel om tekstwerken onder de aandacht te brengen.

Categorie waarin het woord de boventoon voert. Ook overzicht van verzamelingen van woorden zoals de 'scheldwoorden voor kunstenaars', 'randwoorden' of opmerkelijke filmomschrijvingen.

Daarnaast zal er aandacht zijn voor, in de loop der jaren ontstane, merkwaardige (sub)categorieën van het Weblogement zoals voetbaltermen en de naamgeving van kapperszaken.

hairexpress


 

oogopnederland 0002 NEW

(bijdrage aan 'Oog op Nederland #4 - 2013)

fantasiepil


(dank B.H. voor woord en J.B. voor foto)

Geachte schilders, verfondernemers en kleurspecialisten,

Hierbij wil ik reageren op een kleurstelling die ik aantrof op een verfblik. De deksel toont een doffe, duffe, nietszeggende, groezelige tint. Het etiket vermeldt echter tot mijn verrassing de aanduiding berkengrijs.

In Rusland kan het gebeuren dat je na dagenlang in de regen door onafzienbare berkenbossen gereden te hebben, je de berk tot de grijze muis van de kleurenleer veroordeeld maar de werkelijkheid is toch heel anders! Want als er een boom niet saai is maar juist met kop en schouders boven de grijze middelmaat uitsteekt dan is het de berk wel. Helder en licht. De berk staat te boek als een opvallende verschijning. In menig gedicht is de glanzend witte bast en de fiere uitstraling bezongen. Levend wit zou als omschrijving meer in de buurt komen.

Geachte schilders, verfondernemers en kleurspecialisten, u doet de berk onrecht aan! Waar is het misgegaan? Ik heb wel eens gehoord dat kwalijke dampen uit de verf de hersenen kunnen aantasten, maar in deze mate?

PJ Roggeband

Beste Associatieman

Tweekappers. Ooit van gehoord? Denk meteen aan een Siamese knipbrigade. Maar neen. Tweekappers blijkt gewoon de benaming voor de woonvariant 2-onder-1-kap. Terwijl er toch wel degelijk zoiets bestaat als kapsalon Quatre Mains of het Intercoupe Knipteam.

Of het nog gekker kan in Haarland? Natuurlijk! Er is een wildgroei aan kappersnamen, moet u weten. Of men slaat driftig aan het woordspelen met namen als 'Lucky Lok', 'Knip & Knap' of 'Haren Majesteit'. Of men gaat populair doen. Zeg maar op zijn Engels. Met namen als 'Shampoo Planet', 'Hairforce One' of 'Housewives on fire'!

Maar goed. Beste Associatieman, als u het niet erg vindt laat ik me haar nog effe groeien. Of misschien moet ik gewoon weer, lekker retro, naar de 'Hanekam' in Abcoude.

Sterkte! PJ Roggeband
ELFKWELLING is een tekstuele bijdrage aan het Belgische nY - website en tijdschrift voor literatuur, kritiek & amusement - in het kader van een themanummer waarin 'een terugblik gegeven werd op de jaren 90 in evenveel uitdagende lemma's'.

De tekst snijdt o.a. de val van de Muur, de aanslag in New York en de moord op Theo van Gogh aan en wordt overgoten met een 'bezoek de tegenwereld waar 11 de dienst uitmaakt' sausje..

Hier is de link naar de tekst.

Elfchivaris PJ Roggeband hield zich in de jaren 90 bezig met scheldwoorden voor kunstenaars, tekeningen met doodskoppen en het werk van de Russische futuristische dichter Velimir Chlebnikov.
Bilderdijkstraat

Een half uur na onze binnenkomst zei opa met een triomfantelijke blik: ha, ha ik heb alles opgenomen! En dan haalde hij de bandrecorder onder zijn stoel vandaan en zette demonstratief het apparaat uit. Tijdens het terugspoelen verdween de rest van de familie naar de achterkamer zodat alleen mijn broertje en ik overbleven. Wij moesten luisteren. En alles trok weer voorbij in die Rotterdamse bovenwoning. Opa met een testje of de microfoon het goed doet: een, twee ik zit er niet mee. Een, twee ik zit er niet mee. Oma die nog iets roept vanuit de keuken van daar moet je een keer mee ophouden.

De bel. Het gestommel op de trap. De ontvangst in het kleine halletje. Onze stemmen die de kamer binnenstormen: dag opa, waar is oom Ruud? Mijn vader die informeert naar de gezondheid. De zachte stem van mijn moeder met op de achtergrond ons gebrul om mijn oom die nog thuis woonde uit zijn roes te halen. Alles staat er op, zelfs het getik van de bovenburen en de zingende voetbalsupporters die op weg zijn naar het Kasteel van Sparta. Soms hoorde je op deze manier of het goed ging op school als oma nou maar niet zo hard rinkelde met de kopjes. Maar bovenal hoorde je het onrustig zitten van opa, het geroer in zijn koffiekop en het zenuwachtige geroffel op de leuning. Nog steeds zie ik zijn pretogen als we het weer een half uur hadden volgehouden. Na ha, ha ik heb alles opgenomen en de doffe klik als de bandrecorder wordt stopgezet kregen mijn broertje en ik plaatjes van vogels en vissen. Toen we onze collectie compleet hadden weigerden we nog langer mee te doen aan de act met de bandrecorder.

PJ Roggeband

Voedselbank Woordenbord 70 x 70 cm.

schaamkamer6

Onderdeel van 'Schaamkamer of plunderkast'. Tijdens tentoonstelling 'Het huis, de kamers' in K13 te Velp en bij Heden Den Haag.

Beste Associatieman,

Krijg nou wat. Appestaat. Het staat er echt. Appestaat. Zo heet het eetcentrum in de hersenen. Een samentrekking van appetijt en thermostaat. Kom er maar eens op. Een prachtig kofferwoord, niet? Zoiets als slim en behendig wordt slendig. Een samengesteld woord.

Eten en koffers doet mij weer denken aan het woord doodschappen. Beste Associatieman, is doodschappen nou een uit de hand gelopen overval op een prijsbokser of een kiloknaller? Of betekent doodschappen nou gewoon op koopjesjacht gaan in een uitvaartwinkel? Zeg maar funerair shoppen?

Maar doen die winkels eigenlijk wel aan uitverkoop en dergelijke. Profiteer nu of wij ruimen op klinkt toch allemaal niet zo lekker. Maar goed. Ik heb mijn zegje gezegd. Wat u?

Sterkte! PJ Roggeband
woordtopelfvolkskrantarnold

In opdracht voor OOG, het digitale podium van de Volkskrant, vervaardigde ik  i.s.m. vormgever Arnold Weel deze (downloadbare) Woordtopelf.
Beste Associatieman,

Als ik nou zeg: kaas is kleien met (kippen)gaas en rekeningen zijn regenachtige tekeningen. Dan is dat toch dichterlijke vrijheid? Niet dan. Maar soms slaan mensen door. Gaan ze aan de haal met een woord. Zeg maar van de regen in de drup. Neem nou de clown. De clown zal na de voorvoegsels clini, crimi(?) en rouw nooit meer dezelfde zijn. Zijn goede naam lijkt bedoezeld, bezoedeld of hoe dat dan ook maar mag heten.

De clown is kortom vogelvrij verklaard. En via vogelvrij (gezegd van lijken die niet begraven mochten worden en als prooi voor de vogels werden achtergelaten) denk ik toch onwillekeurig aan de verwijdercentra. En aan die ambtenaren die zich straks gaan buigen over een humane verwijderingsbijdrage. En die dan om de boel op te leuken op de proppen komen met de term uitzetclown. Uitzetclown!

Tja. Beste Associatieman, dat is nou de glijdende schaal waarop de clown zich heden ten dage bevindt.

Sterkte! PJ Roggeband

htvcover022

Voorpagina HTV de IJsberg #22 met overzicht van scheldwoorden voor kunstenaars.

Aantekeningen van een potloodknaller

Column in Metropolis M. jaargang 2000 #3 (special over tekenen)

metropolismfragment_NEW

(fragment)

een ongelukkige tekening maken / ongelukkig een tekening maken / een tekening ongelukkig maken

Zet het geluid aan en laat je scratchhand gaan!

© vjdrifter/pjroggeband

Image "En wat doet kunstenaar PJ Roggeband?

Uitverkoren voor de 'de Wissellijst', een rubriek waarin steeds een andere kunstenaar of kunstliefhebber zijn of haar favoriete kunstwerk toelicht, ziet hij zijn kans schoon om een boek aan te prijzen. Weliswaar een boek van K.Schippers, een auteur die over kunst schrijft met het oog van een kunstenaar, maar toch."

Uit baldadige overwegingen kiezen wij dus op verzoek van Kunstblad (2001 #2) het boek 'Verplaatste tafels' van K.Schippers als ons favoriete kunstwerk. 

Rond 2001 produceerden wij een (tekst)video getiteld 'Schaduwjager' over opvallende filmcategorieen.

Image

De video was onder meer te bewonderen in de tentoonstelling 'Dubbeltalenten' bij Stroom Den Haag en werd uitgezonden bij PARK 4DTV.

Ook staat 'Schaduwjager' op de video-cd die PARK 4DTV uitbracht in 2001.

titelbankkunstvlaai

Redactielid van project 'Titelbank' (verzameling van opvallende tentoonstellingstitels) , een initiatief van de Veemvloer en o.a. te bewonderen op de Kunstvlaai.